2009 m. lapkričio 24 d., antradienis

Lėkštė su klaustuku

Kaip ir žadėjo, Daivulėmano kelionių atsiuntė dar vieną reportažą iš Stokholmo! Pirmąjį jos reportažą galėjote perskaityti konkursinėje "Mano naftalininės vasaros" dalyje. (Regis, kioskas turi narių-korespondetų! Iš užsienio?! Kurie praneša iš įvykio vietos!!!)

Daivulė:
"Mano domėjimasis sendaikčių turgumis nesibaigė kartu su konkursu. Tai jau tapo ritualu, kai tik savaitgaliui lieku Stokholme. O jei ne, tai kažkaip ir liūdna patampa.
Štai vieną tokį sekmadienį suradau savo lobį:

Gal net nebūčiau taip labai įsižiūrėjusi į šią baltai mėlyną lėkštelę, bet šalia stovėjęs senukas pradėjo girti ją, patarė pažiūrėti ar yra kitoje pusėje raidė W...

Spėjimui pasitvirtinus, jis dar karščiau ėmėsi aiškinti kažką, deja švediškai, ir aš tesugebėjau suprasti, kad tai labai garsaus danų menininko darbas. Na, jei jau tai yra lobis, tai pirkti reikėtų. O kokia gi kaina? Pamenu, kažkurį kartą buvau nusižiūrėjusi mažą Kalėdinę lėkštelę, bet pardavėjas užsiprašė 1500 kronų... Tipo, tai labai garsios manufaktūros darbas. Šįkart man pasisekė, nes lobio kaina tik 50 kronų.

Nors smalsumas kankino, kas tas garsusis menininkas, kasdieniai darbai kuriam laikui nustūmė į šalį paieškas. Kol pagaliau išaušo diena, kai prisėdau pagooglinti to paslaptingojo W. Ir štai rezultatai iš šaltinio:

"Bjorn Wiinblad (1918 – 2006)
Bjorn Wiinblad gimė 1918 m. spalio 20d. Kopenhagoje ir čia studijavo Karališkojoje menų akademijoje. Su keramika dirbti jis pradėjo Lars Syberg studijoje, o savo studiją atidarė 1952 m. Jo bendradarbiavimas su Nymolle porceliano fabriku prasidėjo 1946 m., o 1976 m., kai kompanijai grėsė uždarymas, jis ją nusipirko. Bendrovė tęsė jo darbų gamybą iki uždarymo 1990aisiais. Jo bendradarbiavimas su Rosenthal Porzellan AG prasidėjo 1956 m. Jiems W. kūrė keramikos, stiklo, sidabro ir baldų dizainą. Jo darbai eksponuojami visame pasaulyje, pelnė daug medalių ir kitų apdovanojimų. Bjorn Wiinblad darbai pagrįsti muzika ir gyvenimo džiaugsmu."

Aukcionuose parduodama nemažai jo darbų, tačiau tokios lėkštelės neradau, taigi kol kas išlieka paslaptis, iš kokios ji serijos, kuriais maždaug metais sukurta. Beje, internete matyti firmos ženklai yra kiek kitokie, autoriaus vardas ir pavardė parašyti pilnai, darbai turi ilgesni kodą. Tokio antspaudo, kaip ant manosios, kol kas dar neradau. Gal kas turit idėjų kaip tęsti paieškas?"

---------

mk: lėkštė tikrai stebuklinga. Ir per daug meniška, kad iš jos valgytum Kėdainių blynus! Bet man šiame reportaže įdomūs pasirodė kiti dalykai:
1) kad apsilankymai blusturgiuose tampa savaitgalio ritualu, kuris nepaprastai pakelia nuotaiką (ak, kaip atpažįstama!) ir

2) kad šie apsilankymai skatina domėtis menu, kūrėjais ir istorija. Labai panašiai pasijutau kai sužinojau, kad ne tik aš turiu tokį namuką su džinu, bet ir CherryCherry Boutique bei LoretaAllthebeautifulthings! Buvo nepaprastai įdomu skaityti ir naršyti apie tuos namukus, kurių pasirodo, yra visa kolekcija ir kuri turi savo istoriją. Ką gali žinoti - gal ir po šio reportažo bus įminta tikroji lėkštės mįslė?

Taip kad, Daivule, ne viskas prarasta - palauk, gausim netrukus čia pareiškimą iš kokio nors labai nacionalinio muziejaus su pasiūlymu perpirkti iš Tavęs šitą raritetą. Arba atsilieps koks nors kolekcininkas, kuriam iki pilno komplekto trūko tik šitos lėkštės?

Visiems senkdaikčių mėgėjams - sėkmės medžioklėje ir laukiame jūsų reportažų!

Ačiū Daivule!

5 komentarai (-ų):

rasuole rašė...

Kokia įdomi lėkštelės forma. Ir piešinys. Siūlau nenuleisti rankų ir tęsti "kilmės" paieškas. Deja,kaip tai padaryti - pasiūlymų neturiu:)

mika rašė...

O man dar įdomu, kokio ji dydžio? Ir čia tokia natūrali jos forma, ji siaurėjanti, ar čia mus apgauna objektyvo linzės? Jeigu ji tokia žiedlapio formos, tai tikėtina, kad čia būta komplektuko iš kokių 6 lėkštelių aplinkui ir vienos viduryje? Jei taip, tuomet reikia ieškoti "šeimos".

Bet piešinys - kai žiūriu į ją norisi dainuoti ABBA'os "Dancing Queen"
:)

Minerva rašė...

Ech, jeigu galėčiau, visus indus namuose pakeisčiau į mėlynai baltus... (Iš namų dėl to išmestų, bet iki išmetimo fakto jausčiausi tookia laiminga ir estetiškai pasitenkinusi :))

Daivulė rašė...

Na taip, lėkštelė Kėdainių blynams visai netinkama, nes nė pusės normalaus blyno nesutalpintų :) . O šiaip tai čia nėra jokios apgaulės, ji tikrai yra delninė, t.y. mano delniuke, suglaustame į saują ji labai jaukiai įsitaiso, atkartodama jo formą - matosi tik pirštų galiukai.

mika rašė...

Oho tai joje galima laikyti mėgstamiausius auskariukus ir žiedą be brilianto? Bet man regis, kad tokių šokančių fėjų turėtų būti daugiau tuomet - čia tikrai gali būti koks rinkinukas.

Įdomu, kas bus nupiešta ant kitų? Cirko ekvilibristas? Žonglierius? O gal... liūtų tramdytojas ar ugnies rijikas?

O gal cypiančios kankano šokėjos?
:)

Blog Widget by LinkWithin