2008 m. lapkričio 8 d., šeštadienis

Žvakių fabrikėlis arba pasidaryk pats!

Tęsiame marinistinę tematiką. Kai buvau jauna mergaitė ir gyvenau Klaipėdoje (pabrėžiu: Klaipėda - ne Žemaitija, o Mažoji Lietuva), rytais atsibusdavau ne nuo triukšmo, netvarkos ar mašinų ūžimo, bet... nuo žuvėdrų klyksmo. Jeigu gerai įsiklausysite, jos klykia ne šiaip sau chaotiškai, o pagal iš anksto suderintą protokolą: du ilgi (kas - žviegesiai?), tada keturi trumpi ir dar vienas ilgas pratisas. Rudens ir žiemos mėnesiais jos skraidydavo miegamuosiuose rajonuose palei langus ir balkonus, kol kažkam šovė mintis pamainti gyvūnus, kaip tai daro turistai kelte: mėtydami duonos gabalus pro balkoną šie žuvėdrų treneriai susikviesdavo apie save pulkus žuvėdrų, kurios sukeldavo klegesį, vertą geriausių Hitchkoko kadrų. Prastas elgesys užkrečia, ir žuvėdrų šėrimas iš balkonuose batonu, kuris anuomet kainavo 20 kapeikų, tapo miegamųjų rajonų vaikų pramoga, - ne visi galėjo turėti kačiuką ar šuniuką. Kol vieną dieną laiptinėje buvo iškabintas grėsmingas domūpravo ukazas, kurio esmė skelbė: dar kartą blyn mėtysi bulką pro balkoną - atjungsim dujas.

Čia tokia įžanga. O mano inspirado tapo viename žurnale pamatyta nuotrauka:


Kaip sakė Freken Bock, - "nieko nesuprantu - kuo aš blo-ge-snė?!" Taigi, imame pačią paprasčiausią žvakę:

Ir servetėlę - labai gerai tinka sunaudoti visokių gražių likusių servetėlių likučius. Imame šaukštą (gali būti nesidabrinis) ir pakaitiname jo vidinę pusę palaikydami jį virš žvakės. Tik... netikrinkite pirštu šaukšto išorinės pusės, ar jis pakankamai įkaitęs...

(Atkreipkite dėmesį į žvakidę :) Imame paveiksliuką, uždedame jį ant žvakės ir pervažiuojame per jį keletą kartų karštu šaukštu. Vaškas išsilydys, taip priklijuodamas prie savęs paveiksliuką.

TA DAAAAAAAAA! Mano žvakė man primena Klaipėdą - pilką dangų, medžius be lapų, jūros jodo kvapo pritvinkusį orą, lijundrą nuo pat ryto ir pro balkoną skrendančias žuvėdras pražiotais snapais. Matote, matote - man netgi pavyko išgauti lijundros ir rūko efektą:


Gerai pasitreniravus ir įgudus galima pasidaryti tikrai gražių ir unikalių dalykų Kalėdų, Velykų proga, o kokių gražių žvakių galima pasigaminti vestuvėms - pvz. priderinti jas kad ir prie nuotakos puokštės! Įtraukti pamerges. Tegu atidirba už galimybę nusipirkti šventinę suknelę, kurią viešoj vietoj vilkės vieną kartą.

Aišku, galima eiti netradiciniu keliu: pirkti mediumą klijavimui ant žvakės už 15 Lt ir eiti į kursus už 80 Lt - bet kam save taip apsunkinti? Ir ar tai tikrai būtina? Juolab, kad šiais globalinės krizės laikais mums teks įprasti tenkintis tuo, ką turime. O gyventi gražiai - norisi...

Mano žvakių fabrikėlio produkcija.
P.S. Nuo žvakučių vaškas tyška!

23 komentarai (-ų):

Vaivaj rašė...

Mika, nuostabi žvakė, o dar vakar tavo svetainėj mačiau tą namelį pajūry ir pagalvojau, kažkas bus ;-)

Žinai, net aš pabandysiu ką nors tokio...

Ir tavo pasiūlytasis būdas - superinis.
Genialu tai, kas paprasta.

Bučkis tau už šv. Kalėdų dvasią ;-), nors ir klaipėdietišką (žvakės man dažniausiai su šv. Kalėdomis asocijuojasi...)

mika rašė...

O aš dar pagalvojau - kad tai gali būti puiki kalėdinė dovana - nusiperki bazėj žvakių urmu ir klijuoji sau ilgais rudens vakarais, o gruodžio mėnesį pradedi visus lankyti - pridėk dar eglės šakutę, pušies kankorėžį ir bruknių kekę - tavo dovana bus pati originaliausia.
PS Vaiva, jau įpratau prieš Tau ateinant suslėpti visus savo dekupažo įkalčius...

Vaivaj rašė...

Ir kodėl gi slepi? aaaaaaaaaaaaaaaaaa?

medula rašė...

Mik, visgi as nesupratau, o servetele geraja puse prie zvakes glausti reikia ir tada tik saukstu vaziuoti? Ar bet kuria puse piesinelis persiglaudzia? Tik...tik...isankstinio mokejimo saskaitos 80ciai Lt neisrasyk uz klausima =P

O as pavyzdziui is pradziu paveikslelius permeciau, o tik tada teksta emiau skaityt. Po paveiksleliu pagalvojau: "viskas, krize moterai, ant zvakiu paprastu piestuku paisyt pradejo..negi dekupazui amen?" =DDD

Kaip visada - kniupstom garbinam Mikacha (~alacha) uz jo fantazija ;]

mika rašė...

Medula, aš dėjau paveikslėlį gerąja puse - čia kaip ir tradicinio dekupažo atveju manyčiau, galima paveikslėlį dėti abiem pusėm - tik - manyčiau kad žvakės atveju "išvirščias paveikslėlis" nebus toks ryškus, nes vaškas nėra permatomas, ir jis dalį ryškumo "sugeria". Na, bet jeigu siekiama tokio lijundros efekto - tai pirmyn.
Šita konsultacija Tau NIEKO NEKAINUOS (t.y. užrašysim į tavo sąskaitą, o prieš naujus susimokėsi ketvirtoj kasoj :))))))))))))))))
Dar pagalvojau: kad šitas būdas yra kinder friendly - t.y. manau kad galima įtraukti vaikus, neišterliojant visų namų - rezultatas greitas ir neskausmingas, jokių kraklių, jokių mediumų...

mika rašė...

Vaiva - slepiu, aišku, kad nepamatytum :)
Nukelk pirštą nuo aaaaaaaaaa klavišo.

groziogidas rašė...

Blin, zvengiau susirietus. Nu tikrai, garbinam alacha. Ir aciu labai uz pamokele,s gal net ir as eisiu atsinesiu zvakeee :d :) Aciu :)


meta2007

mika rašė...

O, Neringa, vistik neišvažiavai į Londoną? Ok, tuomet prisidėk prie akcijos "Tu žvakutę uždek". Dekupažas - paprasta ir smagu. Galima įtraukti visą šeimą ir Adventui pasigaminti pačių Kalėdiškiausių žvakių. O svarbiausia - NEMOKAMAI :)

Meta2007- sėkmės, paskui prašom pasirodyti kaip sekės :)

Anonimiškas rašė...

Oj, kaip as tave suprantu... As juk irgi prie juros gimiau, ir net visus 22 metus pragyvenau, pro langa 7 aukste matydama ir jura (na, lietuviai labai garsiai saukia kad ten ne jura, o ilanka, bet kas tiksliai gali pasakyti kada ilanka pereina i jura???) ir uosta ir laivus... Grazu... O dabar rinkis, Kliukva, - arba 340 km iki juros, arba 660 iki savo ilankos...

groziogidas rašė...

Mika, padek!uztepu akrila. kol akrilas pilnai neisdziuvo uztepu krakliaus pirkto ir creativos vienkomponencio. uzpetu vel akrilo. Jomajo, vel neskilineja!!!!! Kodel??? KA AS JAM BLOGO PADARIAU, kad man nei dvikomponentinis, nei vienkomponentinis nepasiduoda? aaaaaaa.....
:(
meta2007

Vaivaj rašė...

Meta, aš ne Mika, bet...
kam antrą kartą akrilą tepi? Jei ir toliau darusi, tai niekas ir neskilinės.

mika rašė...

Mieloji Neringa,
vienkomponenčio aš savo kioske nenaudoju - na, nepatinka man jo trūkinėjimas, nors tu ką. Kad neprimeluočiau, geriau siūlau Tau žvilgtelėti čia: http://www.blogas.lt/decoupage/365535/sendinimas-1-a-dalis.html - pamokėlės su nuotraukom, ką ir kaip daryti turėtų padėti pradžioje? Ten pat rasi patarimų ir dėl dvikomponenčio. Dar man labai patinka forumas http://www.craftladies.puslapiai.org - ten reikia prisiregistruoti, bet tai tikrai verta - ten nėra tuščių pliurpalų, o tiesiog profesionali pagalba ir konsultacija. Daug vaizdinių pamokėlių, įmetamas vienas kitas Jūtiūbas ir išvis kažkaip profesionaliai ten bendraujama.
O kas nepavyko sendinant su dvikomponenčiu? Ar įtrūkimus įtrynei?
Neringa, Tu dekupažini :))))
Sveikinu įstojus į klubą :)))
Parašyk kaip sekėsi?

mika rašė...

Vaiva, ten tokia technologija... Su vienkomponenčiu yra kitaip, tik mes jo nenaudojam todėl nežinom. Paskaityk http://www.blogas.lt/decoupage/365535/sendinimas-1-a-dalis.html - tik va ten neparašyta ar tept ant IŠDŽIŪVUSIO ar ant dar drėgno - turi būti parašyta instrukcijoje. Sėkmės!

groziogidas rašė...

woho, kap greitai pagalba atleke :) As jau anksciau bandziau dekupazinti, tik va su tuo kraklium nesusitvarkau blin. O craftladyes blin kazkoks remontas laikinas. vienzo man spyga parode, del to bedos istikta atbegau klausti... hehe, instrukcija.... ji ispaniska...
Sakot itrinti itrukimus... netepti akrilo... uch, turesiu apie ka pamastyti.. o dvikomponentis tai man suskilinejo, bet dazu nesuskalde, nu tipo kaip lakas tik uzsitepe.... Skaitau http://www.blogas.lt/decoupage/365535/sendinimas-1-a-dalis.html ir bandau gaudytis. dekavoju :)))

mika rašė...

craftlaydėse būna sanitarinės dienos, bet tai tikrai laikina :)
P.S. O dvikomponentis dažų neskaldo... Jeigu atsirado įtrūkimai - bingo - jums liko 5 min. iki REZULTATO: ištepk paviršių aliejiniais (pasitikrinti krakliaus instrukcijoje ar tikrai aliejiniais?- yra variantų) dažais ir iš karto juos staigiai nuvalyk servetėle (be raštų:).
Dažų perteklius nusvalys. Likusieji subėgs ten, kur buvo sutrūkinėjimai: tada turėtum sakyti TAAAAAAA DAAAAAAAAA - tavo dekupažas tave valdo.
O TU - valdai dekupažą :)

groziogidas rašė...

minutes pertraukele.. aliejiniais? kodel as galvojau kad dekupazui naudojamas akrilas... chm.... Mika, mano instrukcija ispanu kalba, o ispaniskai as deja, nemoku taip gerai, kad ja suprasciau :D :)

mika rašė...

Neringa, dekupažui išties naudojamas akrilas - baltais akriliniais dažais tepame pagrindą.

O dvikomponenčio įtrūkimus, priklausomai nuo priemonės įtriname:
- aliejiniais,arba
- porporina, arba netgi!
- spalvotais akriliniais -

kokiais tiksliai dažais įtrinti, turi būti parašyta instrukcijoje. Pasiteirauk parduotuvėje, jie turėtų informuoti. Sėkmės!

groziogidas rašė...

Vo, dabar aisku. Jau galvojau reiks prisipirkti aliejiniu ir uzmesti akrilinius :D dekavoju nuosirdziausiai, dvi raudonos dezutes jau laukia serveteliu intervencijos... o paskui gal dar ir krakliaus...
Beje, vakar bandziau dekupazinti su kraklium ir norejau pagreitinti procesa, del to dziovinau dezute fenu. Tai pasklido toooks kvapas, kad maniau jog sudegs arba/ir fenas/dezute :D :D

princese rašė...

Netyčia užtikau šį straipsniuką. Patiko. manau panaudosiu kalėdoms :)

mika rašė...

Nu tai puiku, lauksim pasirodant!

Unknown rašė...

Jau išmėginau šį būdą.. Labai gražu :) Padariau kelias žvakes Kalėdoms... :)

mika rašė...

O tai šaunu - atsiųsk nuotrauką kaip pavyko - visuomet labai įdomu, kai skaitytojai ką nors pagamina čia paskaitę. Ar žinai kur siųsti? mikoskioskas gmail.com

Marius rašė...

super idėja, net nesitiki, kad gali išeiti taip ant žvakės padaryti. na dabar užsisakius laukiu žvakės internetu, servetėlių turiu, bandysiu padaryti.

Blog Widget by LinkWithin