2009 m. liepos 27 d., pirmadienis

Du namukai susitiko

... arba pasakojimas apie tai, ko tik gali rasti sendaikčių turguje! Beveik kaip blogosferoje!

Džiaugiuosi, kad jums patiko idealaus sekmadienio ryto scenarijus! Iš jo supratau, kad su skaitytojais turiu daug bendrų persikryžiuojančių maršrutų, ir kad su dauguma jų galiu susitikti sekmadienį Mokytojų namų kiemelyje vykstančiame blusturgyje! Ne mažiau įdomūs buvo ir originalūs pirmadieninių nuotaikų antibiotikai - apie tai skaitykite komentaruose.

Tuose komentaruose sutikau pažįstamų sielų. Viena jų - Gin Cherry iš Cherry Boutique, parašė:

"Mika, aš turiu lygiai tokį patį namuką :) Maniškis numeris 59 :) Net nežinodama įsigijau rubukuose, bet žiūriu pas tave atkimštas ir yra kamštukas, o maniškis su skysčiu viduje ir "užvaškuotas" ar tai "užplombuotas" :) Viduje beje yra įpiltas džinas :) Ne, ne džinas pildantis norus, o gėrimas :D Savąjį beje pirkau berods už 2 litus irgi :)" Ir atsiuntė savo namuko nuotraukų:






Labai įdomu:
Mes abi turime panašius namukus.
Mes abi juos įsigijome sendaikčių turgeliuose.
Mes abi juos pirkome už du litu (nors turint omeniu kad Gin Cherry namukas su turiniu, aš ryškiai permokėjau).
Ir mes abi perkam tokius gražius mielus nereikalingus daiktus???

Tada pradėjau tyrimą.
Pasirodo, kad šiuos namukus "pastatė" Karališkosios Nyderlandų oro linijos - KLM. Kiekvienas svečias, skrendantis verslo ar karališkąja klase, gaudavo dovanų... po tokį vieną mažą mielą namuką, pilną olandiško džino Dutch Genever (35 % alk.). Konkurentai užsipuolė KLM, neva ji papirkinėjanti savo keleivius dovanomis, į ką KLM atsakė: "leiskite mums patiems spręsti, kaip pilstyti gėrimus. Kur pasakyta, kad jie turi būti patiekiami taurėse?" Nuo 1952 metų kompanija kasmet išleidžia po vieną naują egzempliorių, todėl šiuo metu skaičiuojama 88 skirtingi kolekcijos vienetai, o šį rudenį, spalį pasirodys ir 89-asis namas.

Namukai - realių gyvenamųjų namų kopijos, turintys gyvą ar jau nugriautą savo prototipą. Štai šį, priklausantį Gin Cherry, pažymėtą 59-uoju numeriu iš tikrųjų galima rasti adresu: Amsterdam, Herengracht 163, Het Vat, before 1632.


KLM buvo įkurta 1919 metais. Taigi, 1993 metais bendrovė jau turėjo išleidusi 60 namukų kolekciją - po vieną kasmet, nudžiugindama jų kolekcionierius. O 1994 metais, švęsdama 75-metį bendrovė išsyk pagamino 15 miniatiūrų - taip kolekciją sudarė iš viso 75 egzmplioriai, po vieną kiekvieniems bendrovės metams.



Originalūs namukai turi savo prekės ženklą: ilgą laiką KLM-ui juos gamino Koninklijke Goedewaagen, su užrašu made for KLM by BOLS. Vėliau kompanijos susipyko dėl užsakymų ir pradėjo gaminti namukus atskirai, susitikinėdamos dėl to teismuose. Kalbama, kad vėlesni egzemplioriai pagaminti Singapūre... todėl nebeturi šių užrašų. Ir džino.

Mano turimas egzempliorius, matyt vienas iš tų, kurie jau buvo pasiklydę vertime tarp Delfto, BOLS ir Singapūro: nors ant jo yra spaudas Hand Painted Delfts, bet jis neturi gimimo metrikų - t.y. namo numerio. Neradau jo ir visoje miniatiūrų kolekcijoje.


Tačiau jo pusbrolį spalvotais šonais radau oficialiame KLM tinklapyje.

Susidomėjusieji kolekcijos istoriją gali rasti KLM HOUSES.

Nepaisant pamestų kilmės dokumentų, manyčiau, kad tai - yra puiki istorija, kurią sužinojau, visiškai atsitiktinai nusipirkusi sendaiktį, patikusį iš pirmo žvilgsnio. Nesvarbu, su metrikais jis ar be džino, man jis vis viena labai mielas.

O dar smagiau sužinoti, kad šalia yra tokių namukų savininkų. Todėl nutarėme su Gin Cherry paklausti: gal yra jūsų ir mūsų tarpe daugiau žmonių, turinčių tokių namukų-miniatiūrų?

Jei ne, kas buvo geriausias, kurioziškiausias, mieliausias ir įdomiausias daiktas, kurį įsigijote sendaikčių turguje? Gal jis turi istoriją? Kodėl jis toks ypatingas?

Iš anksto sakau: ačiū už komentarus!

31 komentarai (-ų):

rasuole rašė...

Nereali istorija..

rasuole rašė...

P.s. radusi turgelyje kokį daiktelį su spaudu, irgi bandau ieškoti internete info, dažniausiai tai būna serijiniai gaminukai, todėl toookia istorija pasigirti dar negaliu:)
Mano beveik paskutiniai radinukai po kelis litus čia: http://rasoss.blogspot.com/2009/06/lobiai-is-rietavo.html
O visai paskutinis pirkinukas tai gražūs, puošnūs tamsiai rudi portjerų laikikliai su kutais už "cielus" 2 Lt. Dievinu turgelius ir atradimo juose kažko "įdomaus" euforiją:)

Anonimiškas rašė...

šauniausia istorija :)
deja, namuku pasigirti negaliu, bet velniškai norėčiau :D

šįkart blusturgyje nieko nepirkau, bet nusifotkinau su šeimyna šauniam "poloroidų atelje" :D labai juokinga nuotrauka

mika rašė...

Aha, mačiau aš tą "ateljė". O kokiu ten principu vyksta: ateini, tave aprengia ir nufotkina? Superinis stiliukas. Reikės kada taip ir padaryti!

Anonimiškas rašė...

Geeeras, nu kokia istorija, pasirodo! Nerealu... :) Nuostabu, kiek vienas paprastas daiktelis neša savyje įdomiausios informacijos.
Dabar irgi namuko užsimaniau :D Bet galiu pasigirt, kad kaip tik prieš porą savaičių nusipirkau sendaikčių-senbaldžių turguj savo seną seną svajonę - baltą supamąjį krėslą :) Nors ir visiškai nedera prie interjero, bet aš juo neapsakomai džiaugiuosi ir supuosi dabar kiauras dienas :)

rasuole rašė...

Oi, Jurga, gal ir mums būtų galima jį pamatyti?????? Nors nemačiau, bet jau įsivaizduoju koooks grožis. Nes supamojo krėslo irgi vis dairausi, o ir baltasis periodas dabar pas mane:)

mika rašė...

Aha, tiksliai - kaip gaila kad i komentarus negalima postinti fotkės.

O man atrodo kad mes visos tuoj tapsim sendaikčių istorikės su moksliniais laipsniais.

Anonimiškas rašė...

nu mūsų nieks neaprengė, bet vis tiek gavos "vintažinė" fotkė, nes tas poloroidas tokias senas spalvas duoda ir šiaip - dar tas dryžuotas fonas, labai juokinga :D

egidija rašė...

geriausias ir naudingiausias daiktas (kolei kas) pirktas palangos senienose buvo ir tebėra barometras. kokio jis amžiaus nežinau, bet jaučiu netoli pensijinio. visa šeimyna išilmingai jam ieškojom vietos , kur vinį įkalti. debatai prilygo briuseliui. mat ten dar ir gyvsidabrio termometras yra, o mano vyras paniškai bijo , kad neduokdieve, suduš, išbėgs, reiks gaisrininkus kviesti...

mika rašė...

Aš anksčiau niekaip nesuprasdavau kam reikalingi tie barometrai, maniau kad tai atgyvena iš tų laikų, kai gyveno Pinokis ir kai dar nebuvo "Panoramos". O dabar ir patys turim - nors man gal net labiau prie širdies barografas - kai į svirtelę įlašinamas lašelis rašalo ir ji, priklausomai nuo slėgio, kildama ar leisdamasi brėžia liniją :)

Loreta rašė...

Kaip man patinka tokios temos! Tavo kiosko ikvėpta padariau šiandieninį savo blogo įrašą su pačiais šviežiausiais radiniais Rietavo turguje - dviem nuostabiais sifonais:)
http://loretablog.blogspot.com/2009/07/in-garden-vintage.html
Pastebėjau tokį keistą dalyką - pradedu norėti vieno ar kito seno daikto ir še tau - būtinai jį kur nors aptinku:)
O šiaip esu prisiekusi blusynų fanė - ko ten tik nesu radusi - baldų, senų lėlių vežimėlių, Lauros Ashley toršerų, rėmelių, senų radijų ir spausdinimo mašinėlių, eglutės žaisliukų, indų ir t.t. Aaaa, dar turiu didžiulę a la vintažinių meškinų ir porcelianinių lėlių kolekciją:)
Baisiausia, kad aš bet kokiame blusų turguje randu ką pirkti, ypač jei neturiu už ką:)))

mika rašė...

Kaip smagu tiek bendraminčių surasti! Loreta, pristatykite savo kolekcijas savo bloge - tikrai bus daug smalsuolių atėjusių grožėtis! Man irgi daug kas patinka turgeliuose, bet riboju save. Kol kas leidžiu sau išlaidauti "ant" baltos ir mėlynos. O čia dar tokia istorija...
Oi reikia steigti kažkokį sendaikčių mylėtojų ir blusturgių archeologų klubą :)

GinCherry rašė...

Pamačiau savo nuamuko nuotrauką įlindus i asvo sektinų blogų laukelį ir galvoju, negi blogspot visai išprotėjo, kad mano įrašus man pačiai rodo :D Žinok mes kažkaip su vyru užsikrėtėm šiais namukais, vis noris įsigyti ebay, bet susilaikau, nes pokolkas nelabai turiu kur juos laikyti, tai apsiribosiu vienu :) Beje, vienu metu buvo išleistos ir namukai - peleninės :) Na, visa koleciją galima įsigyti už 800 su trupučiu eurų :) O kalbant apie baltai mėlynus daiktus, tai šį sekmadienį aleksoto turguj mačiau labai gražių servizų olandiško stiliaus :)

mika rašė...

GinCherry, tavęs laukia ši ateitis: http://www.xs4all.nl/~wiltheo/special_items.htm

Hi hi :)) Jau gali pradėti kalti lentynas :)

GinCherry rašė...

Mhm, aš irgi po ta puslapį knaisiojaus :D Visai nesupykčiau, mąsčiau tik kur būtų tinkamiausia vieta, matyt virtuvėj :D Ir dar labai norėčiau panašaus kiekio lentynų su stikliniais rutuliais, kuriuos supurtai ir krenta sniegas :D Bet pirmiausia reiktų kokį savo kampą įsigyt tai palauks ir namukai ir "krištoliniai rutuliai" :D

GinCherry rašė...

A ir dar pamiršau :) Šį savaitgalį varčiau storą storą papkę, dirbtinės odos viršeliais, kurioje buvo įrišta visa krūva 1932 vokišku laikraščių, tik vyras neleido pirkti, nes jam kaip vyrui atrodo, kad viskas turi turėti paskirtį arba bent jau būti perskaitoma...Tik aš taip negalėjau pamiršti to aplanko, kad iš jo ištraukiau pažadą važiuoti vėl turgun ir jei bus, leisti pirkti :D

rasuole rašė...

Mika, dėl to klubo - tikrai reikia:) Tai neišsemiama ir labai "vežanti" tema:)))

Anonimiškas rašė...

reikia gal kokį bendraautorių blogą padaryt apie sendaikčių lobynus, kad visi prisiregistravę galėtų pildyt, arba kokią flickr grupę, kad galėtume nuotraukas sukelt bendrai :) tai būtų kur akis paganyt :D

mika, beje, tas mėlynai baltas sindromas yra labai brangiai kainuojantis, turiu pastebėt :/ nes vis varvinu akis ir seilę į Royal Copenhagen indus :/

rasuole rašė...

Tikrai darom. Kas imtųsi iniciatyvos?? Mielai sukelčiau visus "radinius":)

Anonimiškas rašė...

puiki istorija :) Sendaikčiai ir man laaabai patinka tik gaila ,kad nėra pas mane tokių turgelių :(

Loreta rašė...

Man irgi baisiai patinka mintis apie senienų mylėtojų blogą ar bent Fickr'o grupę:) Būtų kur akis paganyti ir savo radinius parodyti:)
Mika, meškučiai jau ir nufotografuoti, bet niekaip nesugebu nuotraukų sutvarkyti, va į naują blogą kaip tik ir būtų proga įdėti:) O mano jau ir taip iš siuvinėjimo blogo rėmų visai išsimušė:)

rasuole rašė...

Na, kol nėra pageidaujamo bendro blogo, ūpui pagavus, sukėliau kelelą saviškių radinukų. Norinčioms pasidairyti:
http://rasoss.blogspot.com/2009/07/naftalino-dvelksmas.html
p.s. hmm...gavosi kaip reklama:) Bet gal, Mika, nesupyksi?

mika rašė...

Ne, tikrai nesupyksiu, juk tam ir skirti komentarai!
Puikios mintys sklando kioske! O dar kiek bendraminčių! Tik, pati pasiūliau idėją ir išsigandau: pageilėkit manęs,mergaitės: aš jau turiu DU BLOGUS ir vieną Wė Wė Wė:
1. mikos kioskas
2. http://www.tangobalsas.blogspot.com/ ir
3. tangobalsas.lt

Tai jau man e-iniciatyvų kaip ir užtenka :) Nes Iniciatyva prasminga ne tuomet, kai ją pradedi, bet tuomet, kai ją sugebi tęsti, puoselėti ir įgyvendinti...

Bet kadangi čia aš užmaišiau šitą viralą su senienom tai siūlau dvi alternatyvas. Bet... kadangi komentarus skaito ne visi ir ne visos, gal ši dilema nusipelno atskiro posto?

Likitę įsijungę...

mika rašė...

To Loreta: kartais labai gerai bloguose būna, kai postas truputį išeina iš rėmų - kartais tie postai būna net populiaresni už "įprastą" tematiką, taip kad - visas ok :)

Anonimiškas rašė...

Tai dabar as drasiau eisiu i sen daikciu turgeli , nes labai me gstu pasidairyti,kartais ka ir nu sipirkti, bet jausdavausi kaip bomze ,apsizvalgydavau,ar nera pazistamu.

mika rašė...

Oi visai be reikalo - ten būna labai smagu, ir pažįstamų ten galima sutikti (netgi tarp pardavėjų). Man patinka tų turgelių nuotaika.

Anonimiškas rašė...

Ghmmm... Aš jau gal ir nebelabai į temą, ale kad labai dar norisi pasigirt :D - va čia mano krėslas (http://farm4.static.flickr.com/3060/3772553650_25f75f4c01.jpg), o jeigu išeitų gerai įsižiūrėt, tai ant palangės matosi toks juodas arkliukas. Čia jau mano mažosios radinys iš tos pačios lavkės - auga nauja senturgių knisinėtojų karta :)

mika rašė...

Koks gražus kambarys! O arkliukas žalvarinis? Man tokie irgi patinka. Kai buvau Kretoj labai norėjau tokio, pažaliavusio, žalvarinio - bet kur aš jį dėsiu? Aš gi neturiu palangių!
:)

Anonimiškas rašė...

Nea, arkliukas plastmasinis :) gal kokių 50-60 m. gamybos, kai plastmasinius žaislus apklijuodavo kažkokiais alia šereliais ar labai mažai plaukuotu pliušu, net nežinau, kaip paaiškint... Aš tokių žaislų jau neturėjau, bet gerokai vyresnės sesers nuotraukose mačiau :) Arkliuko antikvarinė vertė lygi nuliui, bet man jis tiesiog gražus ir dar labai smagu, kad vaikui patinka vat tokie žaislai, o ne kokie barbiniai poniai ar pan. :)
O ant palangės jis tik šiaip numestas - kažkur jojo ir pakeliui sustojo pailsėt :)

Loreta rašė...

Mika, pafotkinau vakar dar šiek tiek namukų, jei įdomu, galiu nuotraukas atsiųsti:) Tik nežinau, kur:)

mika rašė...

Loreta!!! Kur jūs juos radote? Kur pafotkinote? Prašau siųsti mikoskioskas(at)gmail.com - labai lauksim - o gal šitą laišką jau ir traukti konkursui ;)?

Blog Widget by LinkWithin