2009 m. sausio 17 d., šeštadienis

Švieski man vėl

Tai buvo lempa, kurią prisimenu dar nuo darželio. Originalus jos variantas - raudonas plastikinis, beveik oranžinis
...poliuretano?
...polipropileno?
...polivinyldextraeticilformaldehil?
gaubtas ir medinis stovas su auksiukais.
Buvo labai madoj.

Kai mačiau ją paskutinį kartą, ji vilkėjo kažkokį savadarbį, kiek pageltonijusį plaunamo tapeto sijoną. Pradžioje galvojau šveisti stovą ir dažyti jį kokiomis nors neoninėmis spalvomis - kaip DABAR madoj. O gaubtą dekupažinti kokiais nors moderniais motyvais. Bet tuomet ji netiktų prie interjero!
O tai kaip reikia?
Reikia, kad tiktų.

Stovą nutariau (kol kas) palikti originalų - jis taip gražiai apsitrynęs, net sendinti nereikia! O gaubtą juk galima keisti kada tik nori.

Koks puikus, demokratiškas dalykas tas dekupažas - tokiais momentais tikrai džiaugiuosi, kad daiktą galima taip lengvai ir nesudėtingai pakeisti!

Esamą gaubtą nudažiau baltais akriliniais dažais. Maniau, kadangi jis toks gruoblėtas kaip vaflis, be to, su skylutėmis (?) kurios prasišviečia, akriliniai dažai suteiks pagrindui lygumo, vienodumo, lengviau slys servetėlė ir padengimas bus vienodesnis. Bet taip nebuvo. Planuojantiems dirbti su šviestuvais nepatariu to daryti: paviršiaus sukibimo efektui akrilas nepakenkė, bet ir nepadėjo. Be to, jis patamsino gaubtą, bet kas liūdniausia - paprastai teptuku nepavyksta tolygiai padengti dažų taip, kad to nesimatytų, uždegus šviestuvą. Arba reikia dengti labai storai, o tai vėlgi, tamsina švietuvą, kuris iš tiesų juk turi nešti šviesą?

Kaip dekoruojate šviestuvus jūs? Gal turite atradę savo sprendimą gaubto dekupažui ir nebijote jomis pasidalinti su kitais skaitytojais? (Tiktų ir klasika, nes šviestuvo dekupažo kursuose nebuvau).

Nepaisant minėtų kliūčių, servetėlės motyvas nepaprastai dėkingas, kad viso to nesimatytų galutiniame variante. Atsirado ir vienas kitas netikėtumas... Kadangi sušlapęs popierius tįsta... Na, tiesiog, kaip tikrame miške, neišvengta natūralistinių scenų.
Nuotraukoje: gamta - visų namai...

Šviestuvo išeiga:
- trys servetėlės,
- mililitrai PVA klijų (tokiems darbams paprastai mediumo nenaudoju, puikiai tinka ir lipalas) ir...
- 28 litai. Tiek kainavo prabangios juostelės užuolaidų apdailai. Nebuvau tikra, kuris variantas labiau tiks, todėl paėmiau daugiau, - dėl viso pikto, tam kartui. Kas liko (t.y. tuo, atsarginiu variantu) išklijavau šviestuvo gaubto vidų.



Nuotraukoje: vėl, švieski man vėl!

12 komentarai (-ų):

IRRI style rašė...

Gerai parinktos ir priderintos spalvos !!!

Dėl gaubto uždažymo, tai taip jei paviršius nelygus tada reikia dėti gerą sluoksnį dažų, kuris vos vos praleidžia šviesą. Aišku galima palikti "skylėto" efektą ir su tuo sužaisti ;) kad tolygiau pasidengtų, siūlau išbandyti dažus dengti ne teptuko brakimu o "tapšnojimu" pvz. su kokia kempinėle. ;)

Kad persišviestų šviesa, tai siūlau išbandyti spec. lipnią plėvelę gaubtams - tokiu būdu priklijuosi bet koką popierių ar audinį (pvz. su susvinėtu motyvu) ant jo ir gausis gaubas praleidžiantis šviesą ;)

mika rašė...

Puikūs patarimai! Mačiau tą plėvelę vienoje hoby parduotuvėje, bet nepagalvojau, kad ji lipni - tikrai, juk tuomet galima užtempti kokią gražią medžiagėlę.

Kitą kartą turbūt rinkčiausi iš karto šį variantą. O jeigu dekupažą - tai tiesiai ant plaunamo plastikinio balto tapeto :)

groziogidas rašė...

Nu kaip grazu.. kai nebusiu persalusi, imsiuosi savo kambario renovacijos is peties... ;)

IRRI style rašė...

Tiesa, jei ne tą spec. plėvelę gaubtams naudoti,tai yra Heliopolyje įvairių plastikų (kad ir propilenas) kurie irgi tinka gaubtų gamybai ;) Kad iš tokių plastikų pagamintų gaubtų susegti šonus, tam naudojami spec.plastmasiniai suspaustukai (irgi jau galima LT rasti) prieš tai išmusšsus skylutes ;)

Vaivaj rašė...

Gražus šviestuvas. Taip ir įsivaizduoju jį prie to rumuniško komplekto ;-)
Reiks ir man pabandyti perdaryti Žygio šviestuvą kada vasarą naudojantis IRRI patarimais, nes kol nešviečia - viskas ok, kai tik įjungiu šviesą, kažkas ne taip, deja :-(

mika rašė...

Vaiva, neperdarinėk, jis idealus, gi sakiau tau - nors suprantu - kai matai, kas tave nervina, taip ir niežti nagus viską perdaryti :)

Jo, rumuniškas kumpliektas sugrojo :)

Lileta rašė...

Na puikumėlis ,gražumėlis .Jei susitiksim artimiausiu laiku ,turėsiu keleta klausimėlių :) Nes jau seniai trypiu aplink savo miegamojo šviestuvėlį ir nesiryžtu prikišt nagų prie jo :)

Anonimiškas rašė...

A-brieduuukai... a-brieduuukai... =]
Nereali lempa! Einu toliau nervinsiuos kad pries metelius uz paprasta balta permokėjom bent į kartus daugiau nei kainavo tavo laikas, priemonės ir senuko šviestuvo istorinė vertė :)

Anot vyriškosios nuomonės, čia jau aukštesnė pakopa "a kodėl ne pardavimui?"

groziogidas rašė...

Nu kodel cia taip tylu. Kodel???

mika rašė...

Todėl, kad gyvenimas nėra teisingas :)

Anonimiškas rašė...

lempa puiki.
bet aš ne dėl to. galiu tik pasakyt- koks velnias nešė mane į šią galerą... kaip pradėjau skaityt ryte (ačiū dievui, pasidarius reikalingus darbus), taip dabar baigiau. perskaičiau VISKĄ. nuo pradžių. pamiršau apie pietus. bent kavos atsinešiau. baigiau skaityt čia, dabar eisiu į vieną forumą, apie dekupažą. gal noras pabandyti neišblės. o jei ką, užkonservuosiu iki geresnių laikų, kai savo namai bus, kur daugiau vietos :)

ale šiaip bendrai- dėkui už smagų blogą su itin smagiu rašymo stiliumi

mika rašė...

O aš ir galvoju: iš kur ta krūva neplautų indų :))))???

Pa_radize, sėsk į šitą galerą ir dalyvauk konkurse "Aš ir mano kablys" - sąlygas rasite DEŠINĖJE viršuj!!!

Blog Widget by LinkWithin