2009 m. liepos 20 d., pirmadienis

Ką veikti sekmadienį

Jeigu sekmadienį nesu kelyje Klaipėda -Vilnius, vėlyvam sekmadienio rytui turiu idealų planą. Štai jau pora mėnesių jo laikausi ir jis manęs dar nė karto nenuvylė!


1. Mokytojų namų kiemelyje vykstantis sendaikčių turgus, kitaip - blusturgis. Jauki aplinka, centras, o labiausiai man ten patinka žmonės ir visa atmosfera, kurią jie sukuria: čia galima rasti tai, ką nešiojai 1989-aisiais arba knygą, iš kurios mokeisi fizikos 9-oje klasėje. Gali kaip pardavėjas sudalyvauti ir pats (kas kartą pagalvoju apie savo palėpės aukso lobyną). Čia parduodami ne tik nereikalingi daiktai, bet ir rankdarbiai.

Visus pardavėjus galima suskirstyti į kelias grupes:

a. jaunos merginos, parduodančios vintažą, už tą pačią kainą teikiančios ir stilisto konsultaciją. Jums parinks ne tik šarovarus, bet ir asmeninį stilių.

b. tėvai, prekiaujantys kartu su vaikais (šita grupė žavingiausia: teko matyti jauną šeimą, pasisodinusią ant kelių vaikus ir skaitančius jiems "grybų karus" - knygas, kurias jie tuo pačiu metu ir pardavinėjo! O tokie patys jauni tėveliai su savo kleckais jas godžiai pirko!

c. babytės, pardavinėjančios parfiūmus a la originali kopija - jų greitai neliko.

e. profsąjungų turgelio rudimentai.

Dažniausiai nieko neperku, bet įspūdžių būna labai smagių ir labai daug! Turgelis turi savo blogą, kurį mėgstu pavartyti. Ir nors lankausi turgelyje, visuomet peržiūriu nuotraukas jo bloge. Ir ką jūs manot? Aš suprantu, kiek daug dalykų aš tą dieną nepastebėjau! Šitas turgelis yra, sakyčiau, geriausias vasaros projektas, jeigu kalbame apie Vilnių, kaip kultūros sostinę.

Kada eiti: galima ir ryte, nors turgelis kviečia ne anksčiau 12-os - tuo metu jau būna susirinkę dauguma prekiautojų.

2. Antroji stotelė - ekologinis turgelis, kas antrą sekmadienį vykstantis Café de Paris. Dėmesio, nuo šiol jis vyks kitoje kavinėje - "Mano Guru", tačiau ji irgi netoli blusturgio, taigi trajektorija labai nenukentės. Čia perku ožkos sūrio. Ir kiaušinių. Po įvairių gurmaniškų eksperimentų nutariau pirkti tik produktus, kurie nesukelia problemų (apie tai - kitą kartą).

3. Jeigu staiga pradeda lyti, geriausia perbėgti gatvę su maišu virš galvos ir aplankyti priešais esančioje Vilniaus paveikslų galerijoje vykstančią parodą - juk šiaip turbūt niekada neprisiruoštum? Šiuo metu ten vyksta Vilniaus prieškario fotografijų paroda.

4. Grįžtant atgal užsukti į kepyklėlę ir nusipirkti joje alyvuogėmis nusmaigstytų ciabatų ir focaccijų. Perku daugiau, nes kol nueinu iki mašinos, nuvalgau po pusę kepalo stebint lenkų turistams, kurie tuo metu būriuojasi šalimais ant sumos.

Štai toks mano neįpareigojantis planas lietingam tingiam ir vėlyvam sekmadienio rytui.

Bet grįžtant prie blusturgio, noriu jums parodyti vieną savo pirkinį, kuriam neatsispyriau. Už 2 litus (ai, kažkaip ne fasonas buvo derėtis) aš įsigijau štai tokį butelaitį su kamšteliu:

Visiškas originalas, kaip skelbia spaudas jo nugaroje, jis iš Delfto. Čia man aišku vėl sukilo prisiminimai iš tos šalies, kur viskas, kas tik yra iš keramikos, yra baltos ir mėlynos spalvos - taigi, iš Olandijos.


Ten tokių namukų knibždėte knibžda. Įdomiausia, kad jie visi kone 1,5 metro pločio, ir ilgi kaip unguriai, su galiniais kiemais priedo. Ne dėl grožio - dėl mokesčių. Anuomet nekilnojamasis turtas buvo apmokestinamas pagal fasado plotį. Todėl gyventojai greitai suprato, ką reikia daryti su tokiais įstatymais. Rezultatas - abipus kiekvieno Amsterdamo kanalo stovi eilės siauručių namukų kaip iš kokios pasakų knygos.


Namo fasadas dažniausiai dar ir pasviręs į priekį. Ne todėl, kad kanalas paplovė, o todėl, kad su skriemuliu viršuje galima būtų užkelti į palėpę pvz. fizharmoniją, nepažeidžiant pastato. Be to, viršuje laimima naudingo ploto, kurio ten ir taip nėra per daug.

Mano naujasis eksponatas yra baltas ir mėlynas.

Ir yra multifunkcinis. Jį galima naudoti ir dėl grožio.

Be to, jis puikiai įsipaišo į mano prieskonių lentyną!

Grįžus prie namo prisiskyniau pievų gėlių. Kokios ten pievos... tiesiog nenušienauti savaldybės viduriai. Tos pievų gėlės... su byrančiais žiedlapiais... nuostabios!

Klausimas jums: jeigu neatostogaujate ir liekate Vilniuje/mieste ne prie jūros, ką veikiate lietingais savaitgalio rytmečiais? Ar turite idealų planą? Ką darote, kad negalvotumėte apie pirmadienį ir kuo ilgiau pratęstumėte savaitgalio nuotaiką? Ar suradote pirmadieniui antikūnių, t.y. priešnuodžių? Gal turite kokį ritualą (vudu ir pan.) tam reikalui? Pasidalinkite!

Nuotraukoje: pasviręs namukas iš Olandijos.

25 komentarai (-ų):

egidija rašė...

o ką vargšam palangiškiam veikti lietui lyjant... nebent kokius apupienus valgius gamint troboj užsidarius, knygas skaityti, žadimus visokiu twisterius žaisti. o kai lietus baigias sėst ant dviračių ir iki Karlės prakaituoti, pakeliui apupienus valgius suvalgant. dėl turgaus nesikartosiu, aš ten, matyt, greit pastovi gyventoja tapsiu.

Vaivaj rašė...

Aš net nežinojau, kad sekmadieniais Mokytojų namų kiemely vyksta tas turgelis. Būtinai reiks nulėkti. Beje, tikrai gražus namukas :-)

mika rašė...

To Egidija: ponia, nevykite Dievo į medį - klausimas buvo gyvenantiems ne prie jūros :))))

Gerai, atsakau: jeigu gyvenate Palangoje, lietingam sekmadienio rytui jūs galite nuvažiuoti į... Klaipėdą!

egidija rašė...

nu geriau tada jau į Latvijos Nidą. O Klaipėda jau taip savaime suprantama, kad net ir nerašiau :)) beje, klaipedos turguj irgi visokio barachlo idomaus kartais pardavineja.

rasuole rašė...

Žavumėlis.... Viskas: ir foto, ir sekmadienio ryto praleidimo vizija, ir ta baltai-mėlyna lentynėlė.. Ech..nors sekmadienis dar visai negreitai..

Anonimiškas rašė...

o, koks nuostabus namukas :) pavydžiu pavydžiu :)
aš irgi visada savaitgalį į blusturgį keliauju :) va mano paskutinysis grobis http://farm3.static.flickr.com/2647/3715621889_1ba6f79d39.jpg
is Turkijos - dabar į jį sukištos pačios džiovintos mėtos :)

beje, jei kada vėl važiuosi į Klaipėdą ir neturėsi ką veikti, šeštadienį Dituvos soduose yra nerealus sendaiktynas ;)

Anonimiškas rašė...

hrr... kazkas galune nukando mano nuorodai :/ nors ne tokia jau ir svarbi ta nuoroda, bet vis tiek kartoju :)
http://farm3.static.flickr.com/2647/3715621889_1ba6f79d39.jpg

mika rašė...

O geras! Paprastai sekmadienį dar ir į Rietavo turgų braukiu, bet baisiai tingiu keltis taip anksti. O kai porą kartų išvis nieko nenusipirkau, motyvacija krito.

Tai sakai Dituvos soduose yra baraklynas? O nuo kada jis prasideda? Geras, sudominai!

Ir Klaipėdos turgus turėtų būti gerai - buvau jame gal prieš 20 metų, gal jau pats laikas ir vėl ten apsilankyti?

Taip, Latvijos Nida super. Man dar patinka ir Liepoja!

SUPERINIAI KOMENTARAI SKAITOJOS, JŪS NUOSTABIOS!!!!

Anonimiškas rašė...

Na puikus tas Mikos kioskas :) džiaugiuosi atradusi ,tokį ,kitokį ,toks puikus toks mielas ,kad neįmanoma nedžiūgauti iš laimės . Labai gražūs darbai labai gražūs pirkiniai :) labai mielas žmogus.Pagarba :)

mika rašė...

Oi... jau patyriau: žmonės, kurie manęs nepažįsta, linkę mane idealizuoti. Bet nieko, nieko...
Man netgi patinka ;)

Visiems skaitytojams sakau: ačiū, kad skaitote, nes jeigu ne jūs, šitą kioską jau seniai būtų nukėlus savaldybė hahahhhahahah

Anonimiškas rašė...

Klaipėdos turgun, sako, galima eiti trečiadienį arba sekmadienį ;) o Dituvos soduose (tiesiog pervažiuoji geležinkelio pervažą ir brauki nosies tiesumu, kol jau atsiremi į turgų) turgus šeštadienį nuo kokios 10 ryto ;) mano mama ten pastovi lankytoja - lobių graibstytoja :D

aurumme rašė...

Iš pačio ryto, tik atsikėlus, balkone pasidarius stiprios juodos kavos surūkau neskubedama cigaretę ir pagalvoju, kokius tris filmus žiūrėsiu šiandien. Grįžus prie kompiuterio išsirenku iš nežiūrėtų filmų sarašo, spusteliu pelyte ir su kitu, pasidarytu arbatos puodeliu pamaloninu savo pojūčius!

Anonimiškas rašė...

Perskaičiau darkart įrašą. O gal galima to turgelio blogo nuorodą?
ir p.s. Dituva "veikia" trečiad, šeštad ir sekmad.

mika rašė...

To moka: oho, čia jau tikras sinefilės ritualas! Ypač lietingais savaitgaliais.

To anonimiškas: Turbūt pilka spalva nėra pati tinkamiausia linkams - spauskite ant žodžio "blusturgis" pirmajame punkte, - o visus kitus informuoju kad turgelio oficialus blogas yra http://blusuturgus.wordpress.com/. Einu idesiu nuoroda ir zemiau ;)

GinCherry rašė...

Mika, aš turiu lygiai tokį patį namuką :) Maniškis numeris 59 :) Net nežinodama įsigijau rubukuose, bet žiūriu pas tave atkimštas ir yra kamštukas, o maniškis su skysčiu viduje ir "užvaškuotas" ar tai "užplombuotas" :)Viduje beje yra įpiltas džinas :) Ne, ne džinas pildantis norus, o gėrimas :D Savąjį beje pirkau berods už 2 litus irgi :) Paskui internete pasidomėjau šių namukų istorija, taigi kiekvienas namukas turi savo prototipą realybėje :)Viso jų yra jei neklystu 89 :)

mika rašė...

Kąąąąąąąąąąąąąąąąąą?
Jie dar ir sunumeruoti? O aš net nepastebėjau numerio! Būtinai pasižiūrėsiu namuose, o ar galėtumei atsiųsti savo namuko fotkę į mikoskioskas(at)gmail.com? Visiškai nereali istorija.
PS kaip matau, dėl kainos vis dėlto reikėjo derėtis...

GinCherry rašė...

kai nepatingėsiu nufotografuoti, atsiųsiu būtinai :) Nes saviškį gan sunkiai radau internete, retas gal, net nežinau :) Na nėra jų iš vis visam pasaulyje 89, bet jie kolekciniai ir kadangi daryti pagal realius pastatus, tai pagaminta kolekcija būtent iš tiek namukų :) Iš tikrųjų yra labai labai labai gražių, kai pasidomėjau, užsimaniau surinkti visą kolekciją,žinoma tai tik svajonė, bet atrodo gražiai, nes internete teko matyti pilną kolekciją lentynoj :) O,kad maniškiame yra skystis aš net nepastebėjau, kol nepaėmiau namie į rankas, kad pažiūrėt raktažodžius, tada pajaučiau,kad viduj kažkas teliuškuoja, taigi pasidarė dar įdomiau :) O skaičius turėtų būti prie kamino, kitoj namuko pusėj :) na einu gal dabar nufotografuosiu :)

GinCherry rašė...

Na štai, ne emailas, bet... :) Turėtų rodyt nuotraukas, biški kreivos, bet už tai beveik visais galimais rakursais :D

http://i61.photobucket.com/albums/h50/psychogincherry/DSCF6979.jpg

http://i61.photobucket.com/albums/h50/psychogincherry/DSCF6983.jpg

http://i61.photobucket.com/albums/h50/psychogincherry/DSCF6985.jpg

http://i61.photobucket.com/albums/h50/psychogincherry/DSCF6986.jpg

http://i61.photobucket.com/albums/h50/psychogincherry/DSCF6988.jpg

GinCherry rašė...

P.S dabar pažiūrėjau, kad tavo namuko kita pusė nufotografuota ir numerio tikrai nėra, tai čia gal kito gamintojo.Greičiausiai taip ir bus, nes net ženklas kitoks, ot kokia aš neatidi, bet kažkaip pamačiau ir net nepagalvojau, kad dar ir kažkas kitas gamina tokius namukus, turbūt tai paaiškina ir kodėl taviškis su kamštuku :) Neš iš maniškio ta džiną sunkoka "iškratyt", įtariu, kad per kamina tektų bandyti :)

JOLĖ rašė...

O as jau antra savaitgali savo dukra ir jos drauge vezu i blusturgi:)
ir mano sekmadieniai panasus del italiskos kepykleles ir solistu turgelio..

mika rašė...

Jei pamatysi mane, pamerk man akį ;)

JOLĖ rašė...

Dukra sestadieni prisiskaicius kiosko,sako :"Reik isiziuret i Mikos nuotrauka, gal uzeis..."
Jei as pamatysiu, tai ir uzkalbinsiu, papsakosiu, kokiu budu mes karta netiesiogiai-virtualiai buvom susitike pries gerus pora metu :)

mika rašė...

Xo Xo Xo kaip faina - nu va kaip gaila, kad "neatpažinom" viena kitos... Reikės arba nuotrauką aktualesnę įsidėti arba rašyti tiesiai į "kioską" :))) Ar gal kokį sutartinį ženklą - pvz. neštis ružavą pudelį, ar kvadratinį arbūzą rankoje?..

Lileta rašė...

Na ,as irgi kada nors daeisiu iki Blusu turgaus :) Pazadu :)))
Mano sekmadieniai, praktiskai niekuo nesiskiria nuo kitu dienu ,tik tuo ,kad nereikia i darba ,o visa kita laika reikia skirti dukroms ,kurios reikalauja labai daug demesio .Bet dar pora meteliu ,truputi ugtelsim ,ir visus turgelius " patikrinsim ":)

mika rašė...

Žanka, pradėkit "treniruotis" jau dabartės: ten žmonės su lialiukais ateina, taip kad tu su savo šeimyna tikrai nepavargsi Mokytojų namų kiemelyje - ten pats tas 20-25 minutėms prasiblaškyti senamiestyje nepaaukojant sveikatos ;) Tikiuosi pasimatysim kada?

Blog Widget by LinkWithin