2008 m. spalio 19 d., sekmadienis

Nyderlandų Karalystę prisimenant

Neseniai varčiau nuotraukas iš atostogų Nyderlanduose. Po kelerių metų labai smagu atrasti nuotraukose tai, ką jau buvau pamiršusi, ir taip nupūsti dulkes nuo apdulkėjusių įspūdžių. Prisiminiau Heineken muziejų, Van Gogho drobes, moliuskų salotas ir tą keistą svilėsių (?) kvapą, sklindantį nuo gatvės kavinių staliukų...
Olandai - nepaprastai darbšti ir drąsi tauta, iš gamtos atkovojusi dalį žemės - net 40 proc. šalies teritorijos sudaro nusausintos jūros, ežerų ir pelkių žemės. „Dievas sukūrė žemę, o Olandiją - olandai", - sako jie.
Mieli, maži prižiūrėti mediniai namukai, - tipiškas olandų mažo miestelio vaizdas. Kiemeliuose - iš pažiūros netvarkingai sustatyti vazonai, kuriuose tarpsta žiedais apsipylę krūmai ir gėlės. Ant sienos - išpieštų klumpių pora, kurias olandai vadina klumpen. Lemputė slenksčiui apšviesti. Ir karalienės Beatrix verta karališki varteliai! Ne mažiau žavingi ir tokių namelių interjerai:

Olandijos interjerui būdingas baltos ir mėlynos spalvos derinys, dažniausiai aptinkamas keramikoje, kokliuose.

Tie patys balti ir mėlyni kokliai sėkmingai "nusėdo" Portugalijoje - ten juos užvežė ne kas kitas, o olandų jūreiviai: prieš išplaukiant į vandenyną, Portugalijoje jie sustodavo paskutinį kartą papildyti savo triumo atsargų.

Taip bežiūrint nuotraukas užsimaniau... kažko olandiško! Truputį seno, truputį naujo, truputį mėlyno... Kažko tokio paprasto, mielo, jaukaus ir nepretenzingo. Pavarčiau kiosko archyvą ir prisiminiau, kad dar turiu blėkinį padėklaitį iš Rietavo turgaus. Ir tiesą sakant, įtariu, kad jis į Rietavo sendaikčių turgų atkeliavo iš tos pačios Olandijos! (Nuotraukoje - dešinėje viršuje):

Truputį apsitrynęs ir netgi parūdyjęs - greičiausiai ant jo buvo statomas vazonas su žydinčia pelargonija kur nors Hagos priemiestyje. Puiki medžiaga dekupažui Olandijos tema!
Buvo:
Yra:

Kur dėti? Man seniai reikėjo tokio daikto, pasidėti druskinei ir pipirinei, iš kurių byra prieskoniai! Ir šiaip, jei koks žmogus užeitų, ar ką...

Nebuvusiems Olandijoje, bet noritiems pajusti jos skonį, rekomenduoju pasigaminti
OLANDIŠKOS SILKĖS:
-8 vidutinio dydžio silkių,
-citrinos sulčių,
-druskos,
-pipirų,
-riebalų kepimui,
-sviesto,
-krapų,
-petražolių lapelių arba svogūnų laiškų.
Silkės nuvalomos, atsargiai išėmus vidurius, apšlakstomos citrinos sultimis, pasūdomos, apibarstomos pipirais ir iš abiejų pusių apkepinamos. Paskui nugaros keliose vietose įpjaunamos ir prikemšamos šviežių, smulkiai supjaustytų ir su sviestu sumaišytų krapų bei petražolių lapelių. Į stalą silkės patiekiamos tuoj pat su biria ryžių koše.

Recepto ir posakio, kas sukūrė Olandiją, šaltinis: http://www.biblioteka.lt/metai/nyderland1/pradzia.htm
Nuotraukos autorės.

P.S. Taip, mama, žinau, kad jau laikas keisti staltiesę virtuvėj.

9 komentarai (-ų):

reklamosauka rašė...

Olandijoje neteko būti, bet su karaliene Beatriče bendravau - labai maloni moteris :)

mika rašė...

Niuxniux, užnešei į temą olandiškos dvasios :)

Vaivaj rašė...

Ką čia dar bepridurti ;-)

Darbelis, kaip ir visi kiti, žavus, o tekstas nenusileidžia žavesiu darbeliui. Vis dažniau save pagaunu mąstant, ko labiau lendu čia: vaizdų ar minčių ;-)

Labai laukiu 2009 m. sausio ;-), tiesiog žiauriai. Vis dar turiu vilties, kad pavyks pavartyti pirmąjį rankraštį...
Mika, aš gi prasmingai viliuosi, a :-)

Anonimiškas rašė...

O kaip cia tokia stambus krakliaus plotai isejo? Su kuo?

P.S. Kazkaip vien mintis kad silke reikia kepti jau brrrrrrr... Bet as neadekvati, gal del to.

Anonimiškas rašė...

"Net keletą metų iš eilės menininkas skyrė vien baltos spalvos analizei, atvėrusiai jo kūryboje naują - sakralumo - dimensiją. Pastaraisiais metais dailininkas studijuoja mėlynos spalvos galimybes, ieškodamas naujų spalvos ir jos reikšmės santykių"....

ajapshtapsht, macyvas to macitas =] siaip pamacius neatspeciau kad padeklas blekinis, liuksiskai permaskuotas =]

Ne druskai su pipirais vieta ten, o Rusijos XVI a. caro Nikolajaus fajanso fabriko arbatos/kavos serviziukas tokiam pat melynai baltam...

mika rašė...

(Kliukva, pirmos pastraipos neskaityk) - šiaip silkę olandai suvalgo, laikydami ją už uodegos ir traukdami pro dantis ašaką :)))

Suskilimai padaryti su aplikraft. Norėjau smulkių, bet išėjo vis viena stambūs :) Šitą blėką... perdariau tris kartus, - bet dabar esu patenkinta. Tikrai, norėjosi baltai-mėlynos olandiškos keramikos įspūdžio. Krašteliai paauksuoti, na kažką panašaus rodė per diskavery: narai iškėlė visas kolekcijas iš nuskendusio laivo, kuris, sklidinai prisikrovęs kiniško porceliano, nuskendo kažkur prie Indokinijos krantų :))

Anonimiškas rašė...

Ha, aisku neskaiciau.... Bet vistiek beeeeee....
P.S. Padariau juokinga darbeli pavadinimu: "stiklainis didelei Meilei laikyti"

Anonimiškas rašė...

Super....labai grazu.
Nuolatinė puslapio skaitytoja - netgi inspiruota ir publikuota:) (aciu - juk dar nepadekojau).

mika rašė...

Tą jaunimą mokyk ir mokyk :)

Blog Widget by LinkWithin