2008 m. rugsėjo 20 d., šeštadienis

Mokytojo knyga

Aš gi sakiau, kad tie krintantys lapai nieko gera nežada... Kur tas globalinis atšilimas? Oras vėsta, šildymas brangsta, lietus pila kaip iš dušo, o tu bandai važiuoti į Turkiją ir taip atitolinti jausmą, kad vasara visgi baigės!?


Kaip ten bežiūrėtum, ruduo - mokslo metų pradžia net ir nebesimokantiems. Pirmąją savaitę ji dar nėra tokia skausminga, nes naujos žiugždančios ir čiaužančios kanc. prekės apgavikiškai suponuoja "naujo etapo pradžią", kai pasižadama mokytis dėl savęs, o ne dėl aukštojo išsilavinimo, bet vėliausiai rugsėjo 20 d. supranti, kad viskas liko po senovei ir nieko gero iš to nebus.


Štai kad ir mokytojo knyga: taip ir įsivaizduoju, kaip kaukšėdamos kulniukais į mokytojų kambarį skuba specialistės metodininkės, ir visos - tokiom vienodom knygom nešinos, kaip kokios Chaoso agentės ar auksinės pakopos Oh-tai-flame kosmetikos platintojos. Neįdomu. Pasenę! Tavam pageltusiam pageltusiam delne.

Gerai, kad turime draugę, kuri, būdama taikomųjų menų magistrė iš pašaukimo, pasiūlė ... išmėginti trafaretus.

Aš prisipažinsiu, kad didele meile trafaretams niekad neliepsnojau. Gal net priešingai. Semantinė trafaretų konotacija buvo tokia galinga, kad šviesos greičiu nublokšdavo į laimingos vaikystės metus, kai darželyje reikėdavo gerti karštą pieną su plutele, ir ant balto popieriaus padėjus sustirusį klevo lapo lavoną, aptaškyti viską aplinkui, nepamirštant nei savęs, nei auklytės.


Bet netyčia internete pamačiau kažką gražaus, ir mano skepsis sumažėjo.



Paėmiau panašiausią servetėlės motyvą.


Jį pafotošposinus ir išdidinus, gavau paveikslėlį, kurį teliko tik išpjaustyti permatomoje plėvelėje:



Nuotraukoje: pjaustomas motyvas, medicininis skalpelis ir vyno taurė.

Mokytojo knygą aptraukėme lino audiniu. Visgi, nenutolkime nuo savo šaknų:

Nuotraukoje šalia trafareto: Tuštėjanti vyno taurė , medicininis skalpelis, ir pleistru apvynioti bebaimės mokytojos pirštai...

Paskutinis žingsnis - uždėjus trafaretą - jį pereiti tekstilės dažų sluoksniu.

Voilà! Štai ir mokytojo knyga! Su tokia knyga ne tik į pedagogų suvažiavimą, bet ir memorialinį Strazdelio namą-muziejų galima eiti, - niekas nepasakys, iš kokios mokyklos tamsta mokytoja esate!


Ačiū kūrybinės studijos komandai* (išvardinta pasirodymo scenose tvarka):
mokytojai, kuri moko vaikus lietuvių kalbos;
mokytojai, kuri pamokė trafaretų mokslo ir meno,
nemokamų patalpų sponsorei- rėmėjai;
ryšių ir susisiekimo specialistui, be kurio palaikymo ši kūrybinė studija nebūtų įvykus.
*Vardai redakcijai žinomi

24 komentarai (-ų):

Vaivaj rašė...

Naujausiosios žinios iš pedagoginio fronto. Atsirado vienas pageidavimas kažko tokio ;-)

O šita knygelė sulaukė daug susižavėjimo šūksnių ir jau yra apžiūrėta, apglostinėta geros dešimties kolegių ;-)

mika rašė...

Wow, super,- ką darysi, Vaiva? Ar priimsi užsakymus iš savo kolegių ar išliksi originali ir nepakartojama savo kolegių tarpe? Kas prakilniau: ar nusilenkti dvasioj
Strėlėms ir dūžiams atšiauraus likimo,
Ar su ginklu prieš negandų marias
Į kovą stot ir jais nusikratyti?

Ilona rašė...

šaunu..
reiks ir man tokią knygelę pasidaryt, gal ateinančių metų kalendorių pasigražinti
klimtomanijos tema ;)
dieve, dievulėli, mano bloge vėjai pučia..gėda.

mika rašė...

Aš irgi pavydžiu Vaivai, koks grožis iškeliavo pas ją... Bet nieko, užtat turiu tokią nuobodžią komodą, kuri atrodo, trafareto prašosi. Ilona, prisijungsi prie šėlsmo?

Ilona rašė...

kaip pageidausit tamsta mika..
būtų labai smagu su jumis dekupažintis ir trafaretintis :)

Anonimiškas rašė...

aš aš aš!!! galiu pasiulyti i dazymo/krapstymo komanda =] komoda didele, visiems uzteks =]
bet su salyga kad gausiu Pucci'nio basutes pačiupinti gyvai ;]

mika rašė...

O viešpatie, kiek entuziazmo! Bet jis mane džiugina :) išties! Klausykit, mūsų name - vien naujakuriai. Kuriam brigadą ir pereinam su voleliais nuo pirmo aukšto - iki paskutinio. Šią savaitę iškabinsiu reklaminius skelbimus, aplinkinėse laiptinėse irgi. Tokius, kur apačioj pakartyti telefono numeriai :)

Anonimiškas rašė...

Na, kažkaip.. viskas labai gražu.. Ir vis svarstau, gal ir man reikėtų pabandyti?..

mika rašė...

Skalpelį į rankas ir - pirmyn!

Anonimiškas rašė...

Tytuvenu kapinaitese yra kapas ant kurio uzrasyta "Cia ilsisi vargsas mokytojas Liaudanskis". Dar pora meteliu tokio ekonominio krizenimo ir si uzrasa galima bus uzrasyti ant visu mokytoju kapu. Prie sio mokytojo kalendoriaus turinio teko ir man prisideti, o pernai net rinkti visokias citatas, idant diena butu prasmingesne. O vat virselis, deje deje, viskas buvo daroma, kad tik vargsas mokytojas 'liaudanskis' įpirktų... Valio Mikos kioskui, nors viena mokytoja suspindes visomis vaivorykstes spalvomis...

Vaivaj rašė...

Tas kalendorius tikrai puikus, ir,manau, Mikos kiosko inicijuotas originalo atnaujinimas pasieks bent keletą mokytojų ;-)

Sekite informaciją Mikos kioske ;-)

Vaivaj rašė...

Juk mokytojo diena ne už kalnų :-)

mika rašė...

O dieve... kaip liūdnai nuskambėjo tautosaka apie vargšą mokytoją a.a. Liaudanskį. Vaiva, ką darom? Gal tikrai, parink iš savo kolegių mokytojų kalendorius, o mes juos mokytojo dienos proga - apdeitinsim, patiunsism hm? Kam nors - dekupažą, kam nors -trafaretą? Bet ar jos duosis, ką manai? Juk ten turbūt konfidenciali info?.. Net nežinau... Kažkaip net liūdna pasidarė... Norisi kažką gero padaryti, ne tik sau, bet ir artimui savo...

Vaivaj rašė...

Pirkti nieko nereikia. Manau, kokiam savaitgaliui mums tą konfidencialią info tikrai duos ;-)
Tik reikia netempti gumos. Nes realiai yra tik šis savaitgalis. Jei pasiryžtame bent kelias daryti, tai penktadienį pasiimu ir tada jau griebiam knygas už ragų ;-)

O gal atsiras per tavo kioską kokių nors savanorių :-)

Anonimiškas rašė...

Merginos,
busiu dėkinga, jeigu priimsite į mokytojo knygų grąžinimo brigadą pameistre. Galėsiu padavinėti teptukus ir skalpelius, labai norėčiau pamatyti visą procesą gyvai...

Anonimiškas rašė...

Kokiu adresu pristatyti mokytojo knyga? Liaudanskis jaunesnysis

Ilona rašė...

Nu va mika, turėsi darbo
O man kažkaip ant širdies smagu, kad mokytojmas patinka...
Jaučiu reiks savo auklėtojai padovanot kažką tokio...
Vaiva tikiuosi užsidėjo kampučius...

mika rašė...

Atrodo, kad prisiviriau košės - net nepagalvojau, kad žmonės taip rimtai skaito ne tik šitą blogą, bet ir komentarus...
Dėl košės: turėsiu omeniu visus norinčius į savanorių brigadą ir kviesiu, kai turėsim Tikrą Projektą. Tik šįkart, kadangi teks greitai suktis ir net nežinau nei kada bus pristatyti ruošiniai, nei kiek jų bus, nei ką darysim - truputį nerimaučiau dėl, kaip sakoma "srautų suvaldymo". Nes ne tik dekoruojamam daiktui, bet ir dekoruojančiam žmogui - reikia skirti dėmesio (Vaiva, ar matai, kaip taisyklingai pavartojau kilmininką?). O kai projektai būna smūginiai - tai darosi sudėtingoka.

Ir, Liaudanski ibn Akordas, ar jūs tikrai esate šio kalendoriaus sudarytojas? Jeigu taip - tai kaip galite tai įrodyti?
Ir jeigu taip - tai mes paimsim vieną jūsų kalendorių dekoravimui. Užtai tamsta turėsi palikti Vertingą Įrašą visų mokytojų kalendorių atvarte.

Tinka?

Anonimiškas rašė...

...cyyypt....

mažu pirmą kartą gyvenime pasigailėjau,kad ne mokytoja... =]

mika rašė...

Medula, o kada Tavo profesinė šventė? Pamenu, kad gavau iš Tavęs siuntinį su žaliava dekupažui... Nors nebuvau Tavęs net gyvenime mačius... Ir dar kita tokia mergaitė buvo, bet iš Kauno - meta2007 - taip ir neatsidėkojau iki šiol, nors - nepamiršau judviejų ;)

Anonimiškas rašė...

O pasirodo kad neturiu as profesinės šventės =] artimiausia pagal bendrą supratimą tai gruodzio 10-oji, tik kad pusiaušventė tokia, net ne šventė. Todėl solidarizuosiuos su mokytojais..
Didžiausias ir efektyviausias ačiū yra mikos blogas favoritsuose =] (čia dar "nizkij poklon" turėjo būti situacijos rimtumui išreikšti)

Lileta rašė...

Šią knygelę matau tik lietuvių kalbos mokytojos rankose ,bet ji ir buvo daryta jai ?Ar ne?:) Nuostabi,man ypač linas labai gražu.Mika,kai buvom susitikusios ,aš taip norėjau tavęs paklaust truputi apie patį procesą,bet mes beveik visą laiką prapliurpėm apie servetėles :)Bet juk mes dėl jų ir susitikom:))
Ar jau praleidau tolesnį masinį knygų gražinimo procesą?Gal galėčiau būti pameistrės pameistrę?
O mano profesinė šventė jau "ant nosies".Oi,tik nieko nepagalvok,man nieko nereikia:)))))

mika rašė...

Deja, Mokytojo knygos puošyba ką tik praskrodė pro mus su Vaiva. Prašau nepykti, kad nepakviečiau prisijungti visų norėjusių - bet tiesiog nelabai turiu tam sąlygų. O kad paguosčiau visus interesantus, tai pasakysiu tik tiek, kad dirbome tik dekupažo technika, taigi nieko, ko jūs dar nežinotumėte - ten nebuvo!
Na, tiesiog didžiuojuosi kiek savimi, kad per pusdienį papuošėm 4 knygas!
Hip hip - hurrey!
Hip hip - Hurrey!

Vaivaj rašė...

Būtų tiklsiau passkyti, kad Mika papuošė. Aš tik techninius darbus atlikau ;-/
Šiaip tai žiauroka, aišku, per pusdienį tiek darbų, bet ...

Prašysiu būtinai atsiliepimus kolegių ;-)

Ačiū, Mika, už kantrybę ir sugaištą laiką.

Blog Widget by LinkWithin