2009 m. vasario 27 d., penktadienis

Namo numeriai

Rašo man Lileta: "Mika, man reikia naujo numerio ant sodo namo, gal turi kokių idėjų? Galvoju, kaip sutaupyti."

Aišku, čia padėtų namo ir sklypo nuotrauka, nes nežinia - ar yra tvora, ar ne? Ar namas pirmas gatvėje, ar paskutinis? Ar kaimynai pavydūs? Ar yra sode uodų? Ne, šitas turbūt neturi įtakos...

Bandau breinstorminti:

- Išpjaunam iš faneros skaičius, juos nudažom ir prišriūbuojam prie tvoros.
- Galima juos nudažyti fluorescensiniais dažais, kad šviestų naktį. Rizika: naktį į juos skrenda jonvabaliai jaunavedžiai.
- Išpiešti didelį skaičių ant namo.
- Išpiešti didelį skaičių ant tvoros.

Šį takelį mačiau Santorinyje:



- Iš pajūrio akmenėlių išdėliotos mozaikos - galima kurti ornamentus, o galima išdėlioti iš tamsių akmenėlių ir tekstą, pvz: "Sveiki atvykę", "Valykis kojas", "Aguonų nesėjam" ar tiesiog namo numerį. Rizika: numerio nesimato žiemą.

- Sukurti mozaiką. Vietoj prabangių mozaikos akmenėlių iš hobby parduotuvės - sukarpyti nebegaliojančias plastikines mokėjimo, nuolaidų ar telefono korteles - kūrinį pritaisyti prie tvoros.

Nuotrauka iš: http://www.mosaik.wordpress.com/work-in-progress/

Rizika: pavogs, bjaurybės. Bandyk mažinti sąnaudas: vietoj mozaikos akmenėlių naudok alaus/kolos/boržomo kamštelius. Ir tada su karštų klijų pistoletu juos prišaudai ant kokio fanerinio pagrindo. O gal prieš tai juos nudažyti įvairiom spalvom?


Čia sienos dekoracija iš Heineken alaus muziejaus Amsterdame).

- Traferetai! Čia tai bent pigiausias ir paprasčiausias būdas - išsipjauni trafaretą ir išpjovą nudažai - o dažų juk būna kiekvienos dekupažininkės podėlyje.

- Pašto dėžės (nežinau ar tokios būna soduose) papimpinimas dekupažo technika. Rizika: atmosferos poveikis: spalvos blunka!

- Jeigu pašto dėžės "bazuojasi" gatvės priešaky, tiesiog pakabink kokią nors pašto dėžę - imitaciją, arba daiktą, kuris turi potencialo būti pašto dėže. Pvz. nupjautas skardinis vamzdis - kokių 30 cm - tik kabinam jį horizontaliai, ne vertikaliai. Ant jo ir užraitom numerį.

- Iškerpi iš kokio žurnalo spalvotus skaičius (ar pati paskrebukini), įdedi skaičių į slovikėlį nuo bulgariškų agurkėlių, dangtelį užsuki sandariai. Pritaisai rankeną iš vielos ar virvutę, su kuria pariši pomidorus (veislės neminėsim), ir tą slovikėlį pakabini ant tvoros. Pigu, nebaisu, jeigu kas išniekins ir beveik nieko nekainuoja!

Nuotrauka iš: http://www.designspongeonline.com/

Rizika: žinom, žinom mes tuos sodininkus, kurie dreba dėl kiekvieno vekuojamo stiklainio su dangteliu. Ryte gali ir to neberasti.

- Prie komposto dėžės randi kokį nors aprūdijusį bidonėlį (kibirėlį, kanutę ar pan.). Ant jo užrašai numerėlį ir pakabini ant tvoros. Tai kas, kad aprūdijęs - nuvažiavus - ten gali pamerkti nuskintą rugiagėlę ar šiloką. Žiemą - eglės šaką su šiška. Labai romantiška. Labai.

- Imam surūdijusį bliūdą, vidury - išpiešiam numerį, o dėl bliūdo formos jo kraštus išpiešiam gėlės žiedlapiais (duok dukroms). Išgręžiam jo viduryje 2 skyles, pritaisom prie tvoros. Ant tvoros pripiešiam gėlės kotą ir, jeigu įkvėpimas pagaus, - kamanę, kopūstinuką ar spungę (pasirinktinai). Nu kiauro bliūdo gal tikrai niekas nevogs? Rizika: pravažiuojanti Audi apsibraižys sparnus

- Nuvažiuojam į Preilą, prisirenkam akmenų. Ant jų užrašom numerius. Akmenis įmūrijam ar šiaip įbetonuojam į sieną:

Nuotrauka iš: www.whitewaterceramics.com/tiles.html

- Ant namo užuolaidų padarom aplikaciją, kad užuolaidas užtraukus, iš lauko matytųsi: ant vieno lango: 8 , ant kito: 7. O galima išpiešti su flomasteriais, nereikės siūti. Rizika: pamirši užtraukti išvažiavus.

- Numerius galima "išgauti" nudažant tam tikras namo plytas - tokiais pikseliais. Ar išdėlioti numerį iš kitos spalvos čerpių. Kainuos.

- Pasiimi dujų balionėlį ir vakare išeini pasivaikščiti tamsiomis pramoninių rajonų gatvėmis, užsuki į geležinkelio stoties rajoną. Pasivaikštai tarp vagonų. Randi grafitti piešėjus - paprašai ir susitari: O jūs galėtumėt padaryti tą patį, tik ant sodo namelio? Turi būti tik numeris ir tokia rožė, aplinkui visur - žirgai, kuriems eina garas iš šnervių (rodai eskizą). Duodi visišką laisvę, kitaip jie gali nesusidomėti projektu. Turėtų išeiti kažkas tokio:


Čia tik chaotiškas breinstormas, arba, kaip sakytų latviai "prata vetra" - kai sakomos pačios kvailiausios, beprotiškiausios ir kurioziškiausios idėjos ir jų niekas nekritikuoja, jos tik užrašomos.
Toks yra breinstormo pirmasis žingsnis.
Aš noriu pasiūlyti visiems skaitytojams, kuriems tai įdomu, palikti po savo idėją - iš ko ir kaip jūs siūlytumėte sodo nameliui numerius, kad būtų nebrangu?

8 komentarai (-ų):

Lileta rašė...

Skaitau ir šypsena pati lenda. :)
Reikia pažiūrėti koks mano namo numeris .... :)
MIKA ,SUPER,nezinau kaip garsiau saukti :)
As dar parasysiu, butinai :)))

Anonimiškas rašė...

Tiesiog matau GYVĄ numerį, iškarpytą iš buksmedžių ar tujų. Vazonuose. Pastatai kur nori - prie tvoros, prie sienos... Vasarą numerį žiedais pagyvintų nasturtos ar pelėžirniai. Žiemą - lašiniai zylėms, pačios zylės ir t.t. Minusas - reikia laistyti ir karpyti, bet kai kam tai kaip tik pliusas. :)

Vaivaj rašė...

Kartais galvoju, kaip tavo galva dar laikosi nesprogusi nuo tiekos idėjų???

mika rašė...

Sprogsta, kaip pumpurai pavasarį, tik ne nuo to :)

Jo, suformuotos tujos - čia jau toks Sansiusi išeitų :) Ir su lašiniais tai gerai sugalvota.

Aš dar pagalvojau: iškepti numerius iš sūrios tešlos, kuri paskui sustingsta (kaip reaguotų su lietumi?).

Galima atlieti iš gipso - tikrai nepbrangiai kainuotų. Tik nepatvaru, jeigu kokia audi užkliudytų.

Žanka, man labai įdomu, ką tu primąstysi :)

Anonimiškas rašė...

aš kaip tik vakar sugalvojau, kad galima gi pasodinti kokių tulpių ar ilgiau žydinčių gėlių namo numerio kontūrais :D atrodytų kaip koks Versalio sodas, ne kitaip :)

Lileta rašė...

Žinok, mąstau ir tiek puikių idėjų čia gavau .Tik yra vienas BET ...Uosviui viskas turi būti pagal taisykles ,ar neblogiau kaip pas kaimynus arba isvis kaip pirmininkas lieps.O dar toks dalykas islindo ,kadangi musu namas arciausiai krašto ,tai dar it gatvės pavadinimas turi būti parašytas ...Dabar tai visai pasimečiau .
Yra tokia bauginanti mintis ,kad uošvis užsakys tą lentelę kur nors ,sumokės nemažus pinigus ,bet už tai bus jo nuomone " kaip priklauso "...
Senu žmonių juk neįmanoma perkalbėti ...

mika rašė...

Žanka, imk iniciatyvą į savo rankas ir padaryk kažką tokio pati. Jei bus padaryta, sunkiau bus keisti. Dar geriau, pasakyk : "ai, čia laikinai tik, kol nėra kito numerio". Laikini dalykai išsilaiko stebėtinai ilgai.

O tai, kad reikės ir gatvės pavadinimo lentelės ir numerio - šaunu, gal galima tuos du projektus apjungti? O koks gatvės pavadinimas?

Beje, jeigu jau jūs apsiimtumėte daryti lentelę su gatvės pavadinimu, manau, bendrija turėtų skirti kokią tai subsidiją šitam reikalui, kaip manai?

Julius rašė...

Gal kas žinote kokios paprastai būna namo numerio lenteliu kainos? Radau kol kas kainą tik litais, o eurais nelabai žinau..

Blog Widget by LinkWithin