2009 m. kovo 8 d., sekmadienis

Istorinis dekupažas: The Print Room

Netyčia namuose radau seniai įsigytą knygą: Jocasta Innes "Applied artistry". Pirkau ją prieš daugelį metų, kai, remontuodami butą galvojome apie kokį nors įdomų sienų dekoravimą. Sienos buvo nudažytos standartiškai, o knyga atgulė į mažiausiai pasiekiamą lentyną pačiame jos viršuje.

Dabar ją vartydama randu nepaprastai įdomių, vertingų, ir kas svarbiausia - dabar jau suprantamų įdėjų, kurios anuomet atrodė nesuvokiamai keistos.

Iš kur ir kaip atsirado dekupažas, nerašysiu, nes tai žino ne tik moterys, bet ir jų vyrai, ir vaikai. Įdomu buvo sužinoti, kad dekupažui buvo naudojamas ne tik popierius, bet ir įvairi, spalvota, likusi nuo prabangių drabužių, panaudota tekstilė.

Bet įdomiausia buvo atrasti straipsnį apie istorinį dekupažą - the print room, - taip vadinamą spausdintą kambarį. Šis kambario dekoravimo būdas atsirado aštuonioliktojo amžiaus viduryje ir buvo populiarus iki devynioliktojo amžiaus. Fonas šiam dekoravui dažniausiai būdavo šviesus - sienos būdavo dažomos šiaudų geltona, ochra, rožine, žydra spalva. O popieriuje atspausti paveikslai būdavo tiesiog klijuojami ant sienos ir dar papuošiami krašteliais aplinkui, imituojančiais rėmelius.

Nuotrauka iš: http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-index.htm

Sudėtingesniuose pavyzdžiuose šie paveikslai būdavo sujungti dirželiais, rozečių juostomis, žiedais su kaspinais ir užbaigti kabančiais kutais, žemyn besiraitančiomis juostomis ar kamėjomis. Norint sėkmingai dekoruoti kambarį, galima buvo panaudoti įvairausio dydžio paveikslus, bet reikėjo laikytis ir keleto taisyklių: paveikslai turėjo būti artimi tematiškai ir, aišku, nepaprastai svarbu buvo jų tolygus, proporcingas išdėliojimas.

Nuotrauka iš: Jocasta Innes "Applied artistry"

Nors tais laikais ir būdavę specialistų, kurie taip dekoruodavo kambarius, vis dėlto spausdinto kambario dekoravimas buvo labiau šeimos narių užsiėmimas, kai jie, dažniausiai už lango pliaupiant lietui, bandydavo atitaikyti labiausiai tam ar kitam paveikslui tinkančią vietą ant sienos. Paveikslus šeimos rinkdavo metų metus, o kraštelius "rėmams" ir kitus papuošimus pirkdavo atskirai, lakštais.

Nuotrauka iš: http://www.houseandhome.ie/home_visit3.asp?CatID=6&HV_ID=33

Originalų print room galima pasigaminti ir pačiam: tereikia atsispausdinti ar nusikopijuoti istorinę litografiją, truputį pasendinti ją pamirkius popieriaus lakštą arbatoje ar tirpioje kavoje, ir išdžiovinus klijuoti tiesiog ant sienos. Paveikslo viršų nulakuoti plonu matinio lako sluoksniu ir... gyventi trijų kambarių bute Fabijoniškėse taip, lyg tai būtų Verkių rūmai!

12 komentarai (-ų):

Vaivaj rašė...

Mika, tavo buto sienos idealiai tinka tokiam dekupažui :-)

mika rašė...

Aš apie tai irgi pagalvojau :))
Einu paieškosiu Krasausko...

Vaivaj rašė...

Tau gal jį pirmadienį atvežti? ;-)

Anonimiškas rašė...

Ajooo, Verkių rūmai Fabijoniškėse tiesiog tobula! Tik reikia dar suknelių su turniūrais neužmiršt :)))

Anonimiškas rašė...

Hm. Kaip tik savaitgalį rodė animacinį filmuką apie poną Byną. Kaip su savo buto šeimininke ir dar viena bobule suklastojo karalienės rūmus ir ėmė pinigus iš turistų už ekskursijas... :)

mika rašė...

Normaliai :)....

Agnė rašė...

Dabar aš visai suprantu, ką veikdavo paveikslai XIX a. žurnaluose... Ir kur juos naudodavo... Tikriausiai reiktų atsiprašyti tų, kuriuos savo interpretacijomis klaidindavau. Bet tai ir švietimas būdavo. Žurnaluose būdavo straipsniai apie dailininkus, jų kūryba ir t.t. Priminimas apie dailininkus ant sienos, o taip puošiantys namus žmonės žino, kas yra kas, o ne vien kabina, nes ir kaimynai tokius turi... Ech ta humanitarinė prancūzų kultūra...

Anonimiškas rašė...

žinok man audinių parduotuvėj sakė, o ir mama pritariamai paantrino, kad galima medžiagą nulakuoti ir naudoti kaip grindų dangą O_o buvau apakus, nes pati taip tai nesugalvočiau tikriausiai

IRRI style rašė...

Puiki info, nors dekupažu neužsiimu, tai tikrai suintrigavo - kažkas negirdėto ! audinių klijavimas ant sienų... reikės išbandyti, tik kur tą sienos gabalą laisvesnį suradus?... :)))

mika rašė...

Esu mačiusi - įspūdingai atrodo sienos išklijuotos apmušalais (taip taip, ne tapetais, o APMUŠALAIS) iš medžiagos, iš kurios buvo pasiūtos ir užuolaidos.

Print Room? Laukite tęsinio :)

Anonimiškas rašė...

Aš irgi esu mačiusi audinius ant sienų. Rundalės rūmuose. http://www.bonjour.lt/item_pictures/0000/9071/rundales-rumai-puokainiai-18.jpg
Žiemos rūmuose ir Versaly, deja, nebuvau.

mika rašė...

Nepaprastai gražu. Baltos ir mėlynos derinys man nepaprastai gražus!

Blog Widget by LinkWithin