2008 m. gruodžio 12 d., penktadienis

Leliumai: kalėda

Šiemet nusprendžiau atsikratyti viso to kalėdinio šlamšto, pagaminto vienoje liaudies respublikoje, o ypač plastikinių eglės šakų už 6,99 Lt viena. Jas vis dar pardavinėja, ir žmonės vis dar jas perka, suka gūžtas, pardon, vainikus ir kabina ant durų. Vidaus pusėje. Neįdomu, pasenę.

Nuploviau šakas po dušu ir atidaviau mokyklai.

Būtų gražu, pagalvojau, kažką tikro, natūralaus, ekologinio... Tik gal visgi ne eglutės. Kvepia jos mišku ir viskas su jomis gerai, bet kažkaip labai liūdna būna po švenčių matyti jų lavonus liūdnai žvelgiančius į savo vartotojus iš konteinerių. Tai čia geriausiu atveju. Vėjas išnešioja po kiemus jų skeletus, sukrautus prie konteinerių. Jomis bando karą žaisti vaikai. Šiurpu.

Dar šiurpiau man pasidarė, kai "Komjaunimo tiesoje" šeštadienį paskaičiau: gerai apžiūrėkite eglutę, parneštą iš miško. Didelė tikimybė, kad kartu su jomis parsinešite ir erkių.

O jėzus.

Šito dar nebuvo. Kas tai - dar viena miesto legenda ar farmacininkų noras paturbinti savo anti- encefalitinius pardavimus žiemą? Bet grėsmė reali. Įsivaizduojat, stovi papuošta eglutė, po ja, ieškodami dovanėlių ropinėja mažamečiai bambliai, o ant jų... ROPINĖJA ERKĖS!!!!

[Čia galėtų būti jūsų vaistinės reklama.]


Man reikia alternatyvos, pagalvojau. Jei ir jūs norite pasigaminti kalėdinę kompoziciją, jums reikės:

  • Vieno šuns
  • Kirvio
  • Sausos šakos
  • Kibiro

Darbo aprašymas: imam šunį ir išvedam jį pasivaikščioti. Labiausiai tinka lapuočių miškas, nors gerai ir mišrus. Randam sausą šaką. Jei per didelė - atsikapojam tiek, kiek reikės ir parsinešam namo:


Nudažom šakas baltais akriliniais dažais. O pumpurus - ar šakalių gumbus (o kaip vadinasi ta vieta, kur mičiurininkai beda antaninių obuolių skiepą ?) - raudonai. Neturėjau raudonų akrilinių dažų - užtat radau tokio uždžiūvusio raudono guašo - Zinoberrot Nr. 544.


Štai kokie gražūs speniukai:

Šakas sudedam į vazą - aš naudojau stiklinį kibirėlį. O ant jų parišam raudoną kaspinėlį. Man užteko 2,5 m.

Rezultatas: hm... Gal kiek primena Suvalkų vaivadiją... gal net - Zakopanę?.. Bet! Aš bent jau tikra, kad ant mano "eglutės" neropinėja erkės.

Kalėda!

11 komentarai (-ų):

Lileta rašė...

Kaip visada originalu ir gražu :)Mes jau trečius metus puošiam tą pačią eglutę ,su ta pačia mintim ,nes mylim gamtą .Ir nors po vieną eglutę kasmet išgelbėjam :)
Sėkmės kūryboje :)

mika rašė...

Super! Man irgi gaila tikrų eglučių, o ypač tų, kurias stato miestų aikštėse ir papuošiai tokiais klaikiais žaislais iš putoplasto: baltom snaigėm ir mėlynom. Brrr...

Anonimiškas rašė...

myka, daznai ilendu i tawo kioska pasigrozeti :)
siandien pusdieni niekaip man jo neatidare, wis uzluzdawo, tai jau persigandau, kad tawe isgabeno ir kebabine tawo kioske irenge :(
et kaip nudziugau kai pagaliau atidare,ir pamaciau,kad wiskas twarkoj, o jus wel naujom idejom dziuginat :D

mika rašė...

A, buvo buvo... Ne, sanepidstotis kiosko neuždarė, - truputį pimpinau templeitą, čia gal todėl? Bet kokiu atveju, ačiū, kad skaitote!

Vaivaj rašė...

Ačiū, Mika, už paramą mokyklai ;-) Jau praeitą šeštadienį iškabinau tas šakas klasėje. Ir dar mokiniams padariau Advento kalendorių ;-) Tu įsivaizduoji, kaip į mane kolegos žiūri , ir kaip mokiniai ;-)

Supratau, kad šokių apie eglėtąjį stulpą šiemet nebus, bet... galvoju, tavajam triušiukui tikrai turėtų būti gera ir jauku po stebuklinguoju medeliu ;-)

groziogidas rašė...

Perskaicius tuos punktus pirma mintis buvo: nukirsti suniui galva. Ar cia as sadiste ar Mika specialiai tokia tvarka punktus surase?
Chm, Mika, tu ne tik suni bet ir triusi turi ar kaip cia?

mika rašė...

Neturiu nei šuns, nei triušio, nors norėčiau abiejų ir dar katino (ei, chebra, tik nepradedam dovanoti naujos vados exempliorius:)).

O dėl to kirvio - pagalvojau - vis viena einat į mišką, tai tuo pačiu ir šunį pavedžiokit :)))

Anonimiškas rašė...

Cha :)
Pradėjus skaityt apie tą šaką,pamaniau,kad kažkuris manasis kaimynas irgi pasiskaitė šitą pamokėlę :)))
Nes eidama mačiau šiandien laiptinėj tvarkingai ant laikraštukų padėtą džiūti šviežiai nudažytą šaką :)))
(tiesa spalva buvo prabangiai auksinė... )obettačiau kas ten žino...
fainiškai :)

mika rašė...

Super :) Girdėjau maksima jau nukainavo 50 proc. kalėdines dekoracijas :)))

Anonimiškas rašė...

Mika, nu tavo el kiosko toks INSPIRADO!! Pamaciusi "kraujuotas" šakeles (vyro epitetai) supratau kokios eglutės reikia mūsų namams =]
Atsiusiu foto. Grynas inspirado, dėkis dar viena brūkšnį ant ir taip jau subraižytos staktos ;]

mika rašė...

:))) Užbraukiau ant staktos. Dabar atrodo kaip indėnų apeigų stulpas... Kruvina eglutė... nulūšiu tuoj :)))

Blog Widget by LinkWithin