2008 m. liepos 29 d., antradienis

Reportažas iš Kalvarijų sendaikčių turgaus

Kadangi namiejie nebeliko nei vienos gyvos dėžutės nuo ryžių, cukraus ar Svarovskio auskarų, šeštadienį išsiruošiau į sendaikčių turgų Kalvarijų g. Nežinojau ką ten galima rasti ir ko - ne. Bet kolegė, kuri tokiose priemonėse lankosi nuolat, tiksliai nupasakojo kur jo ieškoti. Tik tada dar nesupratau, ko ji ten taip krizeno visa išsišiepusi kaip įpjautas arbūzas...

Tereikia įeiti pro vartus, ir jūs suprasite kad patekote ČIA. Pradžioje jus pasitiks babytės ant kelių laikančios klusniai tupinčius 2 sav. katyčius su užrašu: neglostyti, šalia - ant žolės gulintis kontingentas, parduodantis tai, ko nerastum jokiame padoriame komunaliniame sąvartyne net prieš 20 metų.

Asortimento gylis ir plotis - nenuspėjamas ir neprognozuojamas. Vienu sakiniu tai galima būtų apibūdinti taip: Čia yra VISKO. IR: čia nėra NIEKO. Pas moteris viskas sudėta tvarkingiau, švariau. Moterų specializacija: bižuterija, interjero detalės, avalynė. Vyrų: numizmatika, santechnika, muzika. Įdomu tai, kad Gariūnuose, pvz. viskas dedama į tokias baltas languotas plastikines tašes. O čia - beveik kiekvienas pardavėjas po stalu laiko po 1-4 nusitrynusius rudus kartoninius lagaminus (kuriuos juk galima dekupuoti . Toks jausmas, kad visi šie žmonės kažkokiu mistiniu čarteriniu reisu atvažiavo čia tiesiai iš 1945-1988 metų. Atgal į ateitį. Ekspresu.

Dėžučių dekupažui ten neradau - tiesa, kai kurios moterys turėjo kažką skirta bižuterijos susidėjimui, tačiau nuspėjamų priežasčių kažkaip nedrįsau jų pirkti.

Nepaisant to, įsigijau vertingų, išliekamąją muzeologinę vertę turinčių objektų.
Mano gėrybės atrodo štai taip:





Turgelyje aš įsigijau:
- Broškę 7 lt/vnt., vintage
- Skardinę dėžutę nuo cigarilių 1lt/vnt. - šitą galima bus dekupuoti su laiveliais ar šiaip kokiais art deco motyvais, bet kuo aš labiausiai džiaugiuosi
- Vinilinę plokštelę su tango singlais (po vieną kiekvienoje pusėje) - 10 lt /vnt.* - iš bičo, kuris pardavinėjo plakatą užrašu "Hitleris išvaduotojas"...

(*"Ponia puikiai žynocia kuokias kainas yra, incirniecia po 25 lt kainoja")

Atliktas audiotestas laboratorijoje parodė, kad ji - puikios kokybės!!!




Pasiklausykime...

Man keista, kad užsieniečiai atvažiuoja į Lietuvą ir eina aikčiodami į Akropelį. Niekas, sakau jums joks lunaparkas ir jokia maksima neatstos tokios pramogos kaip Kalvarijų sendaikčių turgelis!!!

Jei turite draugų užsieniečių, būtinai nusiveskite juos ten, nes ta atmosfera yra tiesiog nepakartojama ir unikali. Galbūt (???) kažkas panašaus buvo Kopenhagoje įsikūrusioje bendruomenėje Kristianijoje - bet dabar ji labai urbanizuota ir sukomercinta, sterili ir dirbtinė, todėl visai neįdomi.

Nu bet Kalvarijos....
Čia reikia dar kada ateiti.
Čia kaip koks klojimo teatras.
Nerealu.
Stipru.
Tikra.

7 komentarai (-ų):

Anonimiškas rašė...

miela, Mika, jūs ryškiai naujokė senienose ir kaip džiaugiuosi,kad pradėjote nuo kalvarijų turgaus ,nes kitaip širdis neatlaikytų ( gyvenu beveik ant to turgaus slenksčio, tad nerasite nei vienos padorios dėžutės dekupažui, visas išperku ) siūlau tobulintis ir užsukti į baldų skyrius sandėliuose, tada pasiimti vadybininkę su stora pinigine ir mauti į Kauno aleksoto turgų , geriausiai šeštadienį labai anksti ryte, tada suprasite,kas yra senienųturgus.... o galiausiai ,kai įgausite pakankamai patirties šiuose reikaluose ( ir piniginė bus vėl papilnėjus) ,tada susitepkite sumuštinių ir ,pamiršę viską pasaulyje, lėkite į Rietavą. Čia bus kaip egzaminas...... lauksiu reportažų iš jūsų varpinės ( atsiprašau , ŠVYTURIO )

mika rašė...

Che!
Eiti į Kalvarijų turgų reikia ŠIUKŠTU GINK DIE JOKIU BŪDŲ TIK NE DĖL DĖŽUČIŲ.
(Arba jų nėra nė kvapo, arba jos yra - bet su kvapu....)

EITI Į KALVARIJŲ TURGŲ REIKIA TODĖL, KAD TEN VYKSTA TOKS HEPENINGAS, TOKS PERFORMENSAS, KOKIO TAU NESUKURS JOKS VŠĮ TEATRO DIENOS VILNIUJE!

Jį būtinai reikia įtraukti į "Vilnius - kultūros sostinė 2008" lankytinų vietų ( o gal - renginių?) sąrašą!!!

Anonimiškas rašė...

viskas aišku, net susigėdau,kad mano interesai tokie siauri , einu tik svogūnų ten pirkti ,nes nusivyliau savo sugebėjimais .... bandžiau iš vieno senio iškaulinti apkiužusią dėžę , ėjau kasdien ir kėliau kainą, iki šimto net,o jis kietasprandis,niekaip nepardavė,nes jam gi idealiai tinkanti dėžė visiems akmens amžiaus reliktams,..... tai va

mika rašė...

Bonką siūlei?

Anonimiškas rašė...

dar labiau susigėdau, aišku,kad nesiūliau bet šimtas .... tai oho kiek bonkų,o jis nesuprato.....

Laimutė rašė...

Paklaidžioju laikas nuo laiko po šitą blogą, ir nuorodos vis atveda į šį įrašą. Ir kaskart pasigailiu, kad nepateikta praktiškesnės informacijos: kuriom dienom, valandom, kurioje turgaus vietoje galima rasti senienų? Nes ir tam turguj laikas nuo laiko paklaidžioju, bet matyt kalta jo paini struktūra, ar mano pelėdiškas vėlumas, kad niekada senienų taip ir neužėjau...

mika rašė...

Na, aš ten buvau šeštadienį ryte. Baraklynas vyksta kaip čia pasakius "Už turgaus nugaros", šalia tos gatvės, už kurios prasideda daugiabučiai. Manyčiau, kad vyksmas turėtų vykti ir sekmadienį ryte.
NORS!
Kartą ėjau šiokią dieną, bet ryte - gal apie 10,30 ir tie visi pardavėjai ten stovėjo ir buvo, gal kiek mažiau nei šeštadienį, bet tikrai jų buvo pilna ir gausu. Tai manyčiau, kad reikia ryte eiti. Geriausia, aišku, šeštadienį :) Sėkmės, parašyk, kaip sekėsi!

Blog Widget by LinkWithin